Gästkrönikor

Som jag ångrar att jag inte sa något

Det behövs mer civilkurage i samhället i dag, skriver Ella Bohlin.

En sommar för många år sedan hade jag som rutin att träna simning tidigt på morgonen i en utomhusbassäng. En morgon simmade en äldre kvinna förbi mig, hon log brett emot mig för att i nästa sekund uttrycka sig grovt rasistiskt om en annan badgäst. Jag blev helt chockad av hennes kommentar. Så vad gjorde jag? Ingenting. Jag förmådde inte ens att öppna munnen och snart var den äldre kvinnan borta.

Tusen och åter tusen gånger har jag gått igenom händelsen i mitt huvud. I alla versionerna säger jag tydligt ifrån på olika sätt, står upp mot rasismen, bjuder kvinnan skarpt motstånd och utmanar hennes förvrängda idéer. Som jag ångrar att jag inte sa något! Jag känner att jag rodnar och skäms bara över att skriva dessa rader.

Lasse Reuterberg är en man som verkligen har fått personifiera civilkurage denna sommar. Lasse var i Visby under politikerveckan och var på väg över kullerstenarna i gränderna för att lyssna på ett seminarium då en man plötsligt kommer springande och någon skriker: “Stoppa honom”. Lasse tacklade mannen och han föll. Då visste han inte att han just stoppat en mördare. Han trodde att det handlade om en väskryckning. Tyvärr knivhöggs Ing-Marie Wieselgren till döds den där julidagen, men tack vare Lasses ingripande kunde gärningsmannen gripas.

I Ryssland protesterade journalisten Marina Ovsyannikova mot kriget i våras genom att i en direktsänd nyhetssändning i tv hålla upp en skylt med texten “NOWAR – tro inte på propagandan, de ljuger för dig”. Marina dömdes till böter men är nu på nytt anklagad för att sprida falsk information om Ryssland och militären. Fallet utreds i Ryssland och vad straffet blir är ännu oklart. Klart är att Ryssland kommer vilja sätta avskräckande exempel och inte se med blida ögon på händelsen.

Då visste han inte att han just stoppat en mördare.

—  Ella Bohlin

Skulle jag våga göra något liknande? Skulle du? Att stå upp för sanningen trots att det kan innebära att kanske fängslas i många år, att få dryga böter? Vad skulle hända med mina barn om de fick växa upp utan en närvarande mamma? Skulle jag ta den risken?

Civilkurage kan handla om små eller stora handlingar. Att agera osjälviskt och sätta andra i centrum. Oavsett om agerandet går på instinkt eller om det krävs mycket mod – vi behöver mer civilkurage i samhället i dag.

Ja, jag önskar att jag hade sagt ifrån den där sommaren i utomhusbassängen. Men jag har åtminstone förberett mängder av svar att ta till när och om det tragiskt nog skulle kunna behövas. Tänk om fler av oss kunde bli mer som Lasse och Marina och våga vara vardagshjältar.

Fler artiklar för dig