Gästkrönikor

Modern kristendom innehåller för mycket billig nåd

Det räcker inte med att säga att vi är älskade som vi är

En vanlig slogan i den moderna kyrkan i Sverige är att vi får komma som vi är till Jesus. Utan krav, älskade som vi är. Det är sant, men det är inte hela sanningen. Det är bara halva evangeliet, och ett halvt evangelium blir ett falskt evangelium. Väckelseförkunnelsen och den bibliska förkunnelsen har alltid betonat omvändelsen som en del av frälsningen och inträdet i kristna livet.

Nya testamentets budskap är att mötet med Jesus leder till omvändelse, en radikal förvandling. En radikal frälsning. Att gå från mörkret till ljuset. Jesus utmanar oss fullständigt när vi möter honom. Det handlar om en ny världsbild, ett nytt tänkesätt, men också ändrad livsstil. Jesus förvandlar oss men vi måste också bekänna och ångra vår synd, och vilja överge vår synd, det i vårt liv som inte behagar Jesus.

Omvändelse innebär ibland dramatiska förändringar, till exempel att bli fri från missbruk. Men det kan också handla om små justeringar som inte ens klassificeras som synd, men som stör fokus och hängivenhet.

När jag mötte Jesus som 16-åring insåg jag att mitt idrottsintresse var en avgud i mitt liv. Min omvändelse medförde att jag under två års tid inte tittade på Sportspegeln eller läste Dagens Nyheters sportsidor. Efter denna sportfasta kunde mitt intresse nå en mer sansad nivå så att jag kunde titta på sport på tv igen.

När man läser i breven i Nya testamentet visar de så tydligt att församlingsmiljön är en lärjungeformande miljö, en omvändelsemiljö. Ett exempel är när Paulus skriver till församlingen i Korint: “Jag måste sörja över många som tidigare har syndat och inte omvänt sig från den orenhet, otukt och omoral som de har ägnat sig åt.”

Modern kristendom innehåller för mycket billig nåd.

—  Stefan Swärd

Omvändelsen är inte en engångshändelse. Den fortsätter hela det kristna livet. Jesus blir herre över våra liv. Det är inte längre djävulen som härskar, det är inte längre synden som härskar. Vi börjar en vandring i ett heligt liv.

Det handlar om att älska i stället för att hata, att förlåta i stället för att vara bitter, att tala väl om i stället för att förbanna, att bryta med beroenden och missbruk, att bli givmild i stället för att vara girig, att välsigna andra i stället för att vara avundsjuk, att vara flitig och nitisk i stället för att vara lat, att älska Herren av hela sitt hjärta i stället för avgudar och materiella ting, att leva i sexuell renhet och trohet, att vara gästvänlig i stället för att stänga dörren, och mycket mer.

Modern kristendom innehåller för mycket billig nåd och brist på omvändelseförkunnelse. Resultatet blir sekulariserade församlingar, brist på hängivenhet och brist på väckelse.

Fler artiklar för dig