Gästkrönikor

Vårt uppdrag är inte att förkunna undergång

Missmodet och uppgivenheten klär inte Guds folk, skriver Niklas Piensoho.

Ryssland krigar, klimatkrisen accelererar, inflationen stiger, kostnaderna skenar och räntorna ökar. Världen är i olag och framtiden är oviss. Den säkerhetsordning som rått i världen sedan Berlinmuren föll har kollapsat. Demokratierna haltar betänkligt och världens diktaturer flyttar fram sina positioner. Men på midsommarafton gifte sig vår äldste son och i den ljumma sommarnatten var det fest, glädje och framtidstro. Det var ett framflyttat pandemibröllop som äntligen blev av. “Tredje gången gillt”, sa vi om och om under kvällen.

Vilken bild är sann? Världen som är i olag och den ovissa framtiden? Eller kärleken som ger löften om en gemensam framtid och ett hopp? Bägge är naturligtvis sanna, var och en på sitt sätt. Och så har det alltid varit. Mörkret har alltid konkurrerat med ljuset. Glädjen med sorgen. Hoppet med missmodet. Och precis så är det nu.

Det är som om en gungbräda står och väger. Ska vi vara oroliga, misstänksamma och skeptiska? Eller ska vi satsa, tro på framtiden och tänka att det bästa ligger framför oss? Svaret är enkelt för den som tror på Gud. Missmodet och uppgivenheten klär inte Guds folk. Vårt uppdrag är inte att förkunna undergången utan att predika tro och hopp.

Mörkret har alltid konkurrerat med ljuset.

—  Niklas Piensoho

Profeten Jeremia skickar en hälsning till folket i fångenskapen i Babylonien. Man hade genomgått en nationell katastrof och förlorat både hemland och frihet. Ändå säger profeten: “Så säger Herren Sebaot, Israels Gud, till alla de deporterade som han fört bort från Jerusalem till Babylonien: Bygg er hus och bo i dem. Plantera trädgårdar och ät frukten från dem. Ta er hustrur och avla söner och döttrar, ta hustrur åt era söner och ge era döttrar åt män, så att de föder söner och döttrar. Bli flera där, inte färre! Jag vet vilka avsikter jag har med er, säger Herren: välgång, inte olycka. Jag skall ge er en framtid och ett hopp. är ni åkallar mig och ber till mig skall jag lyssna på er. När ni söker mig skall ni finna mig. Ja, om ni helhjärtat söker efter mig” (Jer. 29:4–7, 11–13).

I midsommarnatten, på min äldste sons bröllop, kom Jeremias profetia till mig med oväntad kraft. Det är den visshet och tro som han talar om som vi behöver just nu. Nu är inte tid för att vara defensiv och avvaktande. Tvärtom är det hög tid för oss som Guds folk att träda fram och tala tro och hopp in i en tid av osäkerhet och oro. Vi har inte svaret på alla frågor vi brottas med men vi vet att Gud är god och vi vet att det bara finns en Herre och det är Jesus. Vad finns det då att vara rädd för? Ingenting!

Bestäm dig för att vara en företrädare för tro och hopp. På ett eller annat sätt kommer Gud att leda oss vidare mot en bättre framtid. Det profeten utmanar folket till är att handla framtidsinriktat och i tro. Det ska vi också göra. Låt oss flytta fram våra positioner och satsa på framtiden. Det kommer att bli en fantastisk höst i år!

Fler artiklar för dig