Gästkrönikor

Framtiden, om vi vill ha den, fordrar mer än 4500 skott i minuten

Vilket fartyg fascineras vi mest av? frågar Alf Svensson.

Bilderna på det stora krigsfartyget syntes i medierna. USS Kearsarge har besökt Sverige och låg förtöjt utanför Stadsgårdskajen i Stockholm. Det är en enorm militär marin koloss i Natos tjänst. Det största fartyg som någonsin navigerat in i skärgården. 257 meter långt. 2 000 marinsoldater trampar däcken. Ett 70-tal officerare kommenderar. Och cirka 1 000 personer sköter allt underhåll – teknik, mat, vatten …

Fartyget bär med sig sex stridsflygplan och tolv flygplan som kan starta och landa vertikalt. Där finns också en kolossal transporthelikopter och förstås luftvärnsrobotar och sjömålsrobotar. Och alla dessa kulsprutor som kan avlossa 4 500 skott i minuten. Ja, det finns åtskilligt mera att räkna upp.

Statsminister Magdalena Andersson och centerledaren Annie Lööf traskade stolta ombord för att hälsa på generalen och buga och tacka för allt amerikanskt stöd. Det hela sågs som en viktig markering emot Ryssland i det instabila säkerhetsläge som nu råder. En markering för en säkrare framtid.

Samtidigt som det gigantiska fartyget fanns i Stockholm invigdes – kanske heter det välsignades – ett jättefartyg i Dakar i Senegal. Flera afrikanska statsöverhuvuden stegade upp på däck. Fartyget heter Global Mercy – på svenska “global barmhärtighet”. Det är världens största civila sjukhusfartyg. På fartygets tolv däck finns bland annat sex operationssalar och vårdplatser för 200 patienter. Där finns komplett laboratorium och utbildningsutrustning för att undervisa sjukvårdspersonal och för att specialisera sjuksköterskor och läkare. Miljoner har utan kostnad behandlats på detta flytande sjukhus.

Vilket får utrymme i svenska och sociala medier?

—  Alf Svensson

1 200 volontärer, från över 60 länder, jobbar utan ersättning på fartyget. Nästa år ska antalet volontärer vara uppe i 3 000. Volontärerna betalar själva sina resor till och från fartyget. Det är medmänniskor som drivs av omtanke och kärlek till sina medmänniskor.

Vad har nu detta med vartannat att göra, ett krigsfartyg och ett sjukhusfartyg? Båda behövs. Men vilket fartyg fascineras vi mest av? Vilket får utrymme i svenska och sociala medier? Och vilket av dem är viktigast inför framtiden?

Före USS Kearsarge fanns USS John F. Kennedy. Det fartyget är nu skrotat …

Framtiden, om vi vill ha den, fordrar mer än 4 500 skott i minuten. Mer än soldater och officerare. Mer än robotar och stridshelikoptrar. Framtiden fordrar, globalt, inte upp- utan nedrustning. Framtiden fordrar global barmhärtighet.

Fler artiklar för dig