Gästkrönikor

Att exploatera skapelsen är en synd

Kritiken mot klimatforskningen är i stor utsträckning driven och finansierad av fossilindustrins intressen, skriver Stefan Swärd.

Bibelns budskap är att Gud är skaparen och livets upphovsman. Från början gav Han ansvaret till människan att ta hand om, förvalta och bruka Hans skapelse. Världen har vänt Gud ryggen och förgängelsen har drabbat skapelsen och därmed har ondskan kommit in i bilden som en aktör som påverkar.

Världen är ändå skapad av Gud och återspeglar Guds härlighet och människans ansvar att förvalta skapelsen ligger fast. Därför handlar kristen tro och hur vi ska leva i världen, om allt som har med skapelsen att göra. Bibelns socialetiska agenda är heltäckande.

Kampen mot våld och död har kännetecknat hela kristna kyrkans historia. Det har innefattat försvaret av människovärdet för de ofödda barnen. Att hjälpa människor som är särskilt utsatta, nödlidande och fattiga är en röd tråd genom hela Bibeln, Gud värnar om detta och den kristna kyrkan ska också göra det. Ett kristet engagemang för bistånd, flyktingar och fattigdomsbekämpning blir därför en naturlig följd som även får politiska konsekvenser.

Vi kristna behöver vara spjutspetsar i miljödebatten.

—  Stefan Swärd

Att värna om äktenskapet och familjen är en grundläggande kristen tanke. Stabila familjer är avgörande för hela samhället och familjepolitiken präglar en kristen samhällssyn. Den kristna rösten behöver alltså höras i många frågor men behöver också vara tydlig i frågor som gäller klimatet och miljön.

Miljöfrågorna började lyftas fram mer aktivt på 1960-talet i samhällsdebatten. Många framsteg har gjorts på miljöområdet sedan FN:s stora miljökonferens i Stockholm 1972. Att exploatera och förstöra naturen, Guds skapelse, är synd mot skaparen.

Guds uppdrag till människan att ta hand om skapelsen och planeten innefattar att vårda och utveckla – och vetenskap. Universiteten och vetenskapen i västvärlden har sina rötter i kristna kyrkan. Som kristna ska vi bejaka vetenskapen men inte med en blind och naiv vetenskapstro. Människans kunskaper och analysförmåga är begränsad och vetenskapens slutsatser är bristfälliga och förändras ständigt.

Klimatforskarna i hela världen har en bred samsyn att det finns ett samband mellan människans utsläpp av växthusgaser och påverkan av klimatet. Utsläppen av växthusgaser leder till långsiktiga temperaturhöjningar som kan leda till ödesdigra konsekvenser, för natur, djur och människa. Vid ett tillfälle fick jag i uppdrag av ett antal svenska storföretag att undersöka rötterna till kritiken mot klimatforskningen. Min slutsats i den studien var att den i stor utsträckning var driven och finansierad av fossilindustrins intressen.

Vi kristna behöver vara spjutspetsar i miljödebatten. Vi tror på skaparen och vill därför värna om skapelsen. I slutändan, inte minst för klimatflyktingar, är det en fråga om liv och död.

Fler artiklar för dig