Gästkrönikor

Kyrkan kan inte ha livstidsstraff för kristna ledare som gör fel

Petrus trampade i klaveret fullständigt men fick ändå leda den första kristna församlingen, skriver Stefan Swärd.

Flera skandaler kring avsatta kristna ledare har nått stor uppmärksamhet senaste åren. De exempel som mest berör svensk kristenhet är anklagelserna mot Willow Creek-grundaren Bill Hybels och nu senast mot Hillsongledaren Brian Houston.

Bibeln lägger ribban mycket högt när det gäller kraven på församlingsledare. Paulus skriver att församlingsledare bland annat ska vara gästfria, godhjärtade, förståndiga, hederliga, gudfruktiga och behärskade. Han skriver också att de ska ha ett gott anseende även utanför kyrkan. De klassiska ledarsynderna som gäller pengar, sex och makt, kompletteras i bibeltexterna med ett antal ytterligare dygder och förhållningsregler.

Det finns inga perfekta kristna ledare. Alla kristna får kämpa en kamp mot synden. Alla kristna blir frestade på olika sätt och känner av den andliga kampen.

En viktig poäng med bibeltexterna om ledarskapets kvalifikationer, är att de står ansvariga inför någon. Alla ledare behöver stå ansvariga inför andra, det kan vara inför en mentor, en styrelse, en överordnad inom sin kyrka, som också har full insyn i ens liv. En ledare behöver inte vara perfekt, men man måste vara ödmjuk, bekänna sina brister och misstag, och leva i transparens. Svagheter man brottas med måste man exponera inför andra personer.

När det gäller ledare som inte håller måttet, är det nödvändigt att det finns beslutsförmåga och styrmedel inom en kristen organisation att ta itu med problemen.

Det finns dock en stor skillnad på Hillsong och Willow Creek. I det sistnämnda fallet var det sekulära medier som avslöjade missförhållanden.

Det måste finnas en väg tillbaka.

—  Stefan Swärd

Ledningen för Willow Creek förnekade först anklagelserna, men fick steg för steg backa då mer fakta presenterades. Bill Hybels har inte tagit något ansvar för det som har hänt utan har endast gått under jorden. Jag tycker att Willow Creek har visat ett flagrant exempel på dåligt ledarskap i denna process.

I Hillsongs fall har det varit egna interna processer som lett till att ledare blivit avsatta efter att inte ha efterlevt interna regler för ledares liv och vandel. Det är tragiskt men det är också nödvändigt. Det gäller huvudledaren Brian Houston men även New York-pastorn Carl Lentz. Hillsongs egna utredning visar dock att det tog för lång tid innan man tog tag i de allvarliga bristerna i Lentz ledarskap.

Förtroendet skadas när ledare begår felsteg. Förlåtelse är nödvändigt för den ledare som bekänner sin synd men det tar tid att återställa förtroendet. Det är nödvändigt för kristna kyrkan att visa nåd, förlåtelse och förståelse för ledare som faller. Det måste finnas en väg tillbaka. Petrus trampade i klaveret fullständigt i samband med Jesu korsfästelse, men fick ändå komma tillbaka och leda den första kristna församlingen. Det går inte att ha livstidsstraff för kristna ledare som kommer fel. Det finns inte några perfekta kyrkor och det finns inte några perfekta ledare.

Fler artiklar för dig