Gästkrönikor

Klarar kyrkan att hålla samman i hbtq-debatten?

Lära och liv uppstår i spänningsfält som vi inte alltid ska söka lösa utan leva mitt i, skriver Öyvind Tholvsen.

Det spänner i frågan om samkönade relationer. I princip alla lite större frikyrkoförsamlingar liksom Svenska kyrkan märker det i församlingskroppen. Det kan slita på, men spänningar är också helt normalt.

Kan vi hålla samman i allt detta? Världens lutheraner och metodister kämpar med det. I Sverige ser vi också hur det pressas på med krav om likriktning från både sidor. Varför är det så svårt att hålla samman just i denna fråga?

För dem som håller fast på synen på äktenskapet som ett förbund mellan en man och en kvinna sker det med hänvisning till bibelsynen. Vi som har den hållningen menar att det inte går att göra en intellektuellt hederlig omläsning av Bibelns syn på äktenskapet.

Om vi inte har samma bibelsyn försvåras samarbetet inom församlingen. Samarbete måste bygga på ett mått av enighet. Bibelsynen är väsentlig därför att den är avgörande för vår kunskapssyn – hur vi kan veta vem Gud är och vad som är Guds vilja.

För dem som ändrar definitionen av äktenskapet till att också omfatta samkönade relationer sker det med hänvisning till människosynen. Människosynen är också en avgörande beståndsdel i den kristna tron som vi behöver vara överens om för att leva tillsammans. Om du inte kan bejaka att en person med en homosexuell läggning får leva ut sin sexualitet, har du en så annorlunda människosyn att gemenskap kraftigt försvåras, hävdar de. Fundamentet vi rubbar rör nämligen alla människors lika värde.

Samtalet är spänningsfyllt därför att båda sidor anser att mycket står på spel. Och båda sidor frestas att utesluta och stämpla den minoritet som tänker annorlunda.

Kyrkan kan bli föredömen i Sverige i att föra goda samtal i svåra frågor.

—  Öyvind Tholvsen

Det som kan bli avgörande framöver är vilken syn vi har på spänningar. Jag tror på Bibeln som Guds ord som en auktoritet för tro och liv. Utifrån denna bibelsyn förankrar jag min människosyn om alla människors lika värde, men också en slags spänningssyn.

En linje genom Bibeln är att den är full av spänningar. Den radikala omvändelsen till Jesus leder oss till exempel rakt in i ett liv i spänningsfältet mellan nåd och sanning. Han möter människor med värdighet och medlidande men skärper samtidigt lagens bud.

Guds folk har levt i spänningar genom hela Bibeln tills i dag. Lära och liv uppstår i spänningsfält som vi inte alltid ska söka lösa utan leva mitt i. Spänningar kommer alltid att finnas. De är nödvändiga, inte onda. De hjälper oss att hålla oss på rätt spår utan att hamna i diken. Guds väg uppenbaras i Bibeln gång på gång genom sådana spänningsfält.

Kyrkan kan bli föredömen i Sverige i att föra goda samtal i svåra frågor. I dessa ska vi göra upp med osunda attityder som gjort människor illa och samtidigt helhjärtat välja den helt annorlunda väg som Jesus kallar oss att gå.

Fler artiklar för dig