Gästkrönikor

Utan helvete blir tyrannerna utan dom

Den yttersta konsekvensen av universalismen och av den ateistiska modellen blir en likgiltighet inför ondskan, skriver Stefan Swärd.

Vi blir återigen påminda om hur påtaglig ondskan är i vår värld. Ryssland har i skrivande stund bombat minst 30 sjukhus i Ukraina, mördat kanske tusentals barn och minst 10 miljoner är på flykt. Då handlar det bara om ondska.

Putin och hans underhuggare hamnar på listan över alla despoter som plågat, förtryckt och terroriserat under mänsklighetens historia. I den urkristna tiden var det kejsarna Nero och Domitianus som räknades som värstingarna. Senaste århundradet leder Hitler, Stalin och Mao listan över massmördare. Listan är lång och massmördarna skulle inte kunna göra något utan miljoner av lojala soldater, poliser och byråkrater.

Bibeln använder flera olika ord för att beskriva despoterna, vilddjuret är ett ord, antikrist är ett annat. Bibeln säger att det har kommit och finns många antikrister, det kulminerar i samband med att Jesus kommer tillbaka och besegrar det antikristliga systemet, som jag skrivit om i en tidigare krönika.

Vad händer med tyrannerna när de dör? De har aldrig dömts av en mänsklig domstol. Däremot har de hyllats av undersåtarna, haft oinskränkt politisk makt och rikedom. Frågan om döden är svår. I kristen tankevärld handlar det om himmel eller helvete. Men någon form av himmel och någon form av helvete finns i alla religioner, det är inte någon unik kristen idé.

Skådespelaren och författaren Jonas Gardell skriver i sin bok Om Jesus att han tror att alla kommer till himlen när de dör, oavsett hur de har levt eller vad de har trott på. Man brukar kalla det för universalism: Gud älskar alla och Han stänger inte ute.

Rob Bell, tidigare pastor i uppmärksammade Mars Hill, var inne på liknande tankegång i sin bok Love Wins, en tidigare amerikansk bestseller. Idén: Ingen kan i längden stå emot Guds kärlek.

Putin skulle alltså kunna vandra in i sin himmel efter mördande och terror. Det verkar som om ledaren för rysk-ortodoxa kyrkan håller med.

Men med universalismen upphör rättvisan – om man har levt som despot eller helgon har inte någon betydelse. Vi hamnar alla i samma himmel. För ateisterna tar allt slut när vi dör. Det går oss alla lika, onda som goda. Den yttersta konsekvensen av universalismen och av den ateistiska modellen blir en likgiltighet inför ondskan. Despoterna kommer aldrig att dömas.

Den kristna modellen med himmel och helvete bygger på tanken att vi alla en gång ska stå till svars inför Gud. Gud är också domare. Han är inte likgiltig inför ondskan, han avskyr den.

Jesus talade om det eviga livet som han vill ge oss, men varnade för det eviga straffet. Despoter och massmördare kommer att stå till svars inför Gud och dömas för sina gärningar. Och domen har en evig giltighet. Det är rättvisa. Det är ondskans slutdatum.

Fler artiklar för dig