Gästkrönika

Vite för bordsbön är lika dumt som förbud mot poesi

Skärp er, ni som bestämmer i Flen. Ni trampar ytterst på grundvärdena för demokrati och mänskliga fri- och rättigheter, skriver Alf Svensson.

Kristen förskola kan straffas för att eleverna får be bordsbön. Skolan hotas med vite. Detta är i Flen!

Så fort jag hör eller läser ortsnamnet Flen kommer eller dyker Ulf Peter Olrogs välkända visa upp i “bakhuvet”. Många minns den säkert.

“Violen från Flen”, bokhandelsbiträdet som föreslog: “Köp en Hjalmar Gullberg eller Vilhelm Moberg … all bildning och kultur …”

“Gud som haver” och “Gode Gud välsigna maten” och “Fader vår” tillhör i allra högsta grad vår “bildning och kultur”, och att kräva vite för “Gode Gud välsigna maten” är lika dumt som det skulle vara att ta bort ur hyllorna eller förbjuda Hjalmar Gullberg och Vilhelm Moberg. Dessa två giganter i vår litteratur, dessa två, som låtit poesi och prosa formligen genomsyras av västerländsk kultur, av bibelcitat och kristet tänkande och språkbruk.

Nej, man ska inte blanda ihop troslära med alla de svallvågor av etik och kultur den lämnar efter sig. Men Gullbergs Hänryckning kan gott, tycker jag, ses som en bön, och att Vilhelm Moberg läste hela Bibeln som tioåring måste kunna anses vara i paritet med en bordsbön.

Skärp er i Flen, ni som fattar beslut för skolvärden (jo, det är rätt stavat)! Ni trampar ytterst på grundvärdena för demokrati och mänskliga fri- och rättigheter. Om ni håller fast vid förbudslinjen.

Skolförvaltningens i Flens beslut, att straffa för bordsbön, är inte bevis eller exempel på illvilja. Det är sannolikt en följd av religionsfobismittan.

—  Alf Svensson

Det ordas ganska ofta om “värdegrund” i den offentliga debatten. Det må handla om fackliga ombuds partitillhörighet eller om näringslivet som producerar reklambroschyrer för sina verksamheter. Som om “värdegrund” vore ett verbalt patent för både det ena och det andra. Och lämpligt i alla de sammanhang.

Jodå, det händer att uttryck och ord som “alla människors lika värde” och “jämlikhet” nämns i samband med begreppet “värdegrund”. Men hallå där! Vet vilken etikens mylla dessa reellt krävande uttryck vuxit upp ur.

Nog känner elevernas föräldrar till, att de skickar sina barn till en kristen friskola. Annars vore det ytterst märkligt. Och då tål det ju faktiskt att fundera över om inte Flens skolförvaltnings beslut står i strid med Europakonventionens föräldrarätt.

Det fanns en tid i vårt land då de högsta skolpotentaterna och opinionsbildarna ordade om att skolan skulle vara “etiskt neutral”, alltså inte ha någon värdegrund. Den tiden är nog förbi. En skola som inte har etiska bärbjälkar saknar både sans, ordning och trivsel.

Jag tror inte för ett ögonblick att skolförvaltningens i Flen beslut, att straffa för bordsbön, är bevis eller exempel på illvilja. Det är sannolikt blott och bart en följd av den, i vårt land ganska omfattande, religionsfobismittan.

Fler artiklar för dig