Gästkrönikor

Ofattbart att människohandelns offer inte får skyddet de har rätt till

Mer kunskap behövs särskilt om barnens situation

Under sommaren 2021 kom en grupp på 56 personer, varav tio barn, från Bulgarien för att plocka bär i Söderhamn, vilket Dagen skrivit om på nyhetsplats. Bärplockarna berättade för myndigheterna att de betalat cirka 1 500 euro för resa och transport men att de inte fått någon lön för sitt arbete. Trots att det fanns mycket starka indikationer på människohandel och koppling till organiserad brottslighet fick ingen av bärplockarna de rättigheter de ska garanteras enligt Europarådets konvention om bekämpande av människohandel eller enligt barnkonventionen. Detta är allvarligt, särskilt eftersom tio barn drabbades.

En av rättigheterna för alla offer för människohandel är en så kallad reflektionsperiod, det vill säga en period med återhämtning för att komma loss ur människohandlarnas grepp och inflytande och kunna ta ställning till om de vågar samarbeta med polis, åklagare och andra myndigheter. Enligt Europarådets konvention om bekämpande av människohandel ska denna reflektionsperiod ges villkorslöst, det vill säga utan koppling till ett pågående brottmål, men detta följs tyvärr inte i Sverige och inte heller i fallet med bärplockarna. Det är ofattbart att riksdagen ännu inte sett till att bland annat utlänningslagen ändras så konventionens rättighetsskydd beaktas.

Enligt Europakommissionen är det troligt att människohandeln med barn i Sverige är större än vad statistiken visar eftersom många potentiella brottsoffer inte kommer till myndigheternas kännedom överhuvudtaget.

Människohandel utgör en allvarlig kränkning av mänskliga rättigheter

—  Ruth Nordström

För att Sverige skall leva upp till sina internationella åtaganden behöver många åtgärder vidtas. Utbildningsinsatserna om människohandel och barnrättsperspektivet behöver utökas hos myndigheter och beslutsfattare. En viktig insats skulle kunna vara att inkludera ämnet i kurs- och läroplaner i skolan. Fler barnhandläggare behövs inom polismyndigheten, socialtjänsten och Migrationsverket, med expertkunskap när det gäller att identifiera offer för människohandel, bemöta barn och se riskbeteenden. För att skydda barnen är det dessutom oerhört viktigt att åtgärderna för att förhindra att ensamkommande asylsökande barn försvinner och riskerar att utsättas för människohandel.

I måndags, 18 oktober, var det EU:s dag mot människohandel och i samband med det släppte Skandinaviska människorättsadvokaterna en rapport om människohandel ur ett barnrättsperspektiv. Människohandel utgör en allvarlig kränkning av mänskliga rättigheter och av människans värdighet och integritet och det är hög tid att ge offer för människohandel, särskilt barn, det skydd de har rätt till enligt internationella konventioner.

Fler artiklar för dig