Gästkrönikor

Konspirationer uppstår där misstro gror

Det är landets ledare som avgör om misstron och konspirationsteorierna ska vinna, skriver Niklas Piensoho.

Nyligen såg jag ett inslag på nyheterna om den sviktande vaccinationsviljan i Sydafrika. Argumenten från vaccinmotståndarna handlade om allt från att män kunde bli sterila till att man blir sjuk och dör av vaccinet. Trots ständiga uppmaningar till befolkningen att vaccinera sig och trots höga dödstal så har inte mer än 15 procent av Sydafrikas befolkning vaccinerat sig i dag.

Vad är det som får människor att tro att ett vaccin är farligare än en sjukdom som skördat tiotusentals liv i landet? Hur kan konspirationsidéer få större genomslag än läkarvetenskapen?

Samma kväll var det ett inslag om förintelsekonferensen som ska hållas i Malmö. Man intervjuade en av de sista överlevarna från nazisternas utrotningsläger i staden, Lea Gleitman. Med stor sorg kunde den gamla kvinnan konstatera att hennes förhoppning om att antisemitismen en gång för alla hade stoppats efter andra världskrigets slut hade visat sig felaktig.

Bakom de nazistiska idéerna fanns som bekant diverse vidlyftiga konspirationsteorier om en hemlig sionistisk världsordning som hade till syfte att ta över världsherraväldet. Man gör väl i att komma ihåg att dessa idéer inte omfattades av en liten klick galningar i ett slutet rum utan var vitt spridda bland stora grupper av befolkningen i Europa, inklusive vårt eget land. Hur kunde det vara möjligt?

Hur kan konspirationsidéer få större genomslag än läkarvetenskapen?

—  Niklas Piensoho

Den helt avgörande faktorn handlar om tillit. Eller dess motsats – misstro. När medborgare börjar tro att ledare på olika positioner i samhället bara agerar i egenintresse, då vaknar misstron. När politiker verkar mer förtjusta i makt och prestige än i de människor man leder då ökar misstron.

När näringslivets ledare verkar mer upptagna av sina egna bonusar än av de människor man ansvarar för, då ökar misstron. När vetenskapssamhället verkar mer engagerade i prestige och status än i nyttan för vanligt folk – då ökar misstron. Den lavinartade ökningen av konspirationsteorier är en mycket tydlig utmaning till alla personer i ledande ställning i vårt land och i övriga världen.

Det är deras agerande som kommer att avgöra om vår demokrati och vår samhällsordning ska bevaras. Sluta skyll på trollfabriker i Ryssland, Kina eller Nordkorea. Det har alltid funnits röster som vill vilseleda och det kommer alltid att fortsätta finnas. Men det är landets ledare som avgör om misstron och konspirationsteorierna ska vinna eller om tilliten ska växa.

I mer än tusen år har Jesusberättelsen försett vårt västerländska samhälle med en robust och bärkraftig modell för ledarskap, där man leder genom att bära andras bördor och genom att se sig själv som en tjänare. Den berättelsen behöver en reformation bland våra ledare, vare sig man är i politiken, näringslivet eller forskarsamhället.

Fler artiklar för dig