Gästkrönikor

Är Migrationsverkets beslutsstopp för Afghanistan lagligt?

Svenska migrationsmyndigheter måste göra betydligt mer för att se till att rättssäkerheten i asylprocessen höjs, skriver Ruth Nordström.

Jag har haft förmånen att lära känna många av dem som flydde till Sverige från Afghanistan och andra delar av världen under flyktingkrisen 2015. Häromdagen kontaktades jag av Akram, som är en av de 7 000 personer i Sverige som har ett utvisnings- eller avvisningsbeslut till Afghanistan. Han uttryckte stark oro över den allvarliga säkerhetssituationen i Afghanistan, där talibanrörelsen tagit kontroll över i princip hela landet.

Akram har i Sverige konverterat från islam till kristendomen och har fått personliga dödshot av sin pappa som säger att han kommer hugga halsen av honom personligen när de möts, för att återställa familjens heder. Akram är döpt och engagerad i en kristen kyrka och har flera intyg från församlingsmedlemmar och kristna ledare som intygar att han är genuint kristen och han har svarat utförligt om sin konversionsprocess och hur han lever ut sin kristna tro. Trots detta blir han inte trodd.

Migrationsdomstolen tycker att han borde kunnat rabbla tio Guds budord och alla kyrkoårets liturgiska högtider, trots att han tillhör en frikyrka.

—  Ruth Nordström

Migrationsverket anser att han borde kunnat resonera kring “kristendomens mindre positiva sidor” och konflikten på Nordirland bland protestanter och katoliker. Migrationsdomstolen tycker att han borde kunnat rabbla tio Guds budord och alla kyrkoårets liturgiska högtider, trots att han tillhör en frikyrka.

Akram frågar mig vad som nu händer med hans utvisning. Jag berättade att Migrationsverket den 16 juli beslutat att införa ett besluts- och verkställighetsstopp till landet. Enligt Migrationsverket är “situationen om den pågående situationen i landet svårbedömd”, vilket är orsaken till stoppet. Myndigheten ger ingen som helst anvisning för hur länge beslutet kommer gälla och anger att utgångspunkten fortfarande är att personer med av- eller utvisningsbeslut ska återvända till Afghanistan “när situationen i landet stabiliseras”.

Nyligen skrev tre jurister i Svenska Dagbladet att Migrationsverket bör häva sitt beslutsstopp så att asylsökande från Afghanistan får en prövning av sina asylskäl. Helt enkelt därför att Migrationsverket enligt lag åläggs att fatta beslut. Jag kan bara hålla med. Svenska migrationsmyndigheter måste dessutom göra betydligt mer för att se till att rättssäkerheten i asylprocessen för kristna konvertiter höjs. Som konvertitutredningen visade, finns det systematiska brister i det svenska asylförfarandet och Migrationsverkets bedömningar strider i många avseenden mot de riktlinjer för bedömning av religionsbaserade asylansökningar som FN:s flyktingorgan UNHCR har gett ut.

Sverige skryter internationellt över hur duktiga vi är på mänskliga rättigheter. Då är det dags att visa att vi respekterar dem på hemmaplan.

Fler artiklar för dig