Gästkrönikor

Evangelikal är inte synonymt med “höger”

Det är en andlig och teologisk inriktning, inte en politisk positionsbestämning, skriver Stefan Swärd.

Vad betyder ordet evangelikal? Detta internkristna ord har blivit synonymt med breda grupper i amerikansk kristenhet med en tydlig dragning åt politisk höger. Det har blivit samhällsdebattens och medias tolkning av begreppet evangelikal.

Ordet evangelikal är dock inte en politisk positionsbestämning, det är en andlig och teologisk inriktning. När Evangeliska frikyrkan, EFK, bildades 1997 blev ett av ledorden och identitetsmarkeringarna ordet evangelikal. Det som brukar kallas för Lausannerörelsen och Lausannedokumentet har blivit något av en bibel för den evangelikala rörelsen.

Den ekumeniska organisationen Evangeliska alliansen har också ordet evangelikal och Lausanne­deklarationen som en beskrivning av vad man står för. Något förenklat kan man beskriva evan­gelikalismen som en kristen rörelse som har sina rötter i den protestantiska reformationen och de stora väckelserörelserna på 1700- och 1800-talen. Bibeltro, lärjungaskap, helgelse, Jesu seger på korset, omvändelse, frälsning, evangelisation och mission kännetecknar evangelikalismen. Lausannedokumentet betonar också att evangelisation, mission och socialt engagemang behöver gå hand i hand.

Evangelikalismen förenar kristna från ett antal kyrkliga traditioner, även historiska. Billy Graham blev förgrundsgestalten i både amerikansk och världsvid evangelikalism från mitten av förra århundradet. Hans omvändelse- och frälsningsförkunnelse, förenat med en stark bibeltro, blev ett kännetecken på evangelikalismen. Det blev också en markering mot mycket fundamentalism i amerikansk kristenhet vid den tidpunkten, kännetecknat av skepsis mot vetenskap och kristet samarbete och en bokstavlig bibelläsning utan förståelse av nödvändigheten att tolka bibeltexterna.

En grundbult i evangelikalismen är evangelisation. Utan Jesus går man förlorad. Evangelikalismen betonar att Jesus är unik och att evangeliet om Jesus är Guds räddningsplan för världen. Därför behöver evangeliet förkunnas, både på hemmaplan och genom global mission. Evangelikalismen lägger inte tonvikten på religionsdialogen, den lyfter omvändelseförkunnelsen och Jesus som världens frälsare. Evangelikalismen framhåller inte betydelsen av det kristna kulturarvet, utan behovet av frälsning och pånyttfödelse här och nu.

En följd av betoningen på frälsningsförkunnelse är alltså passion för evangelisation och mission. Det handlar om att människor ska räddas för evigheten. Att kristna tron inte bara är ett åsiktspaket på ett religiöst smörgåsbord, utan vägen till evigt liv – det är något som evangelikala kristna runt hela världen är överens om.

Fler artiklar för dig