Gästkrönikor

SVT tar inte ansvar för att folkmordet förtigs

Det gick inte att anmäla osaklighet till Granskningsnämnden. Inte förrän 2023, skriver Nuri Kino.

Rami, en kristen irakier som flydde från folkmordet i Irak 2014 bad mig att se en dokumentärserie som kan streamas på SVT-play. På engelska heter dokumentärserien Once Upon a Time in Iraq, SVT har gett den namnet Det var en gång ett Irak. Det är en vackert filmad och berättad serie som visualiseras med hjälp av gammalt nyhetsmaterial och nytagna bilder. Innan jag såg den tänkte jag att storyn om Irak efter Saddams regims fall 2013 äntligen berättas.

Men när förföljelsen av kristna och yezidier samt moderata muslimer i ett så påkostat verk inte nämndes med ett enda ord förstod jag varför Rami ville att jag skulle se den.

Försök till rensningen av kristna, yezidier och mandéer började hösten 2004. Inga ickemuslimer skulle få vara kvar i landet. Efter hundratals kyrkobombningar, avrättningar inför kameror, tusentals kidnappningar och annat för att skrämma dessa etnoreligiösa folkgrupper från landet mynnade allt ut i ett folkmord 2014.

Att det rör sig om ett folkmord som matchar FN:s Folkmordskonvention har bland andra den amerikanska kongressen, det brittiska underhuset och Europaparlamentet kommit fram till.

Jag tycket invändningen är löjlig, sa redaktören på Dokument utifrån till mig.

—  Nuri Kino

Efter att ha sett serien ringde jag granskningsnämnden (GRN), jag ville veta om man kunde anmäla det aktuella programmet för brist i saklighet. Det kan man inte. Det går inte att anmäla något som tablåsänts för nästan fyra månader sedan, vid tre månader går gränsen.

Men man kan ju streama dokumentärserien på SVT-play? Man kan inte anmäla program som går att streama på de tre publicservicebolagens nätupplagor. På granskningsnämnden tyckte de att jag skulle ringa SVT:s dokumentärredaktion.

Jag ringde redaktören för Dokument utifrån. Jag redogjorde lugnt för det jag hade att framföra.

“Den handlar inte om något folkmord. Det är en fantastisk film. Den har ingen ambition att täcka allting. Du kritiserar filmen på fel grunder”, sade han först. Sedan poängterade han att SVT visat filmer om kurder och yezidier med, skrattade igen och sade “Jaha, och då är filmen osaklig för att den inte tar upp folkmord på yezidier och kristna. Jag tycket invändningen är löjlig”.

Samtalet slutade med att han upprepade att “invändningen är korkad”. Detta efter att jag sagt att jag följt Irak i över 15 år och att han borde lyssna lite på mig med, men nej.

En kommitté har lagt förslag om att vidga möjligheten att anmäla till GRN. Det kan träda i kraft 1 januari 2023. Samtliga partier verkar stå bakom ändringen. Då får vi hoppas att public service inte lägger upp något på nätet som faller i saklighet och opartiskhet fram till 2023, då kan andra och jag slippa bli hånade när vi påtalar folkmord.

Fler artiklar för dig