Gästkrönikor

Hög tid att granska RFSL

Övergreppen på asylsökande borde mana till eftertanke, skriver Ruth Nordström

Förra veckan dömdes en 56-årig man till fängelse i fyra år för att på sitt kontor ha våldtagit fyra asylsökande män och utsatt två av dem för sexuella ofredanden. Mannen arbetade som migrantkonsult för RFSL- Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queer-personers och intersexpersoners rättigheter. Jag har under de senaste åren varit juridiskt ombud åt flera hbtq-personer som riskerar förföljelse och långa fängelsestraff i sina hemländer på grund av sin sexuella läggning. Dessa asylsökande är ofta särskilt utsatta, och det allvarligaste med fallet är att RFSL-konsulten just utnyttjat deras särskilt utsatta situation.

Varför arbetar inte RFSL tydligare för att förebygga sexköp och sexuella övergrepp?

—  Ruth Nordström

Enligt tingsrättens dom har offren i princip haft obefintliga möjligheter att freda sin sexuella integritet och migrantkonsulten har otillbörligt utnyttjat detta. Direkt de kommit in på RFSL-konsultens kontor har dörren, som saknade insynsfönster, låsts – innan övergreppen satte i gång. Av domen framgår att en av de utsatta mådde extremt dåligt efter våldtäkten, han var livrädd för att migrantkonsulten skulle ringa polisen om han inte gick med på att ha sex och på så sätt få honom utvisad till sitt hemland. Enligt Dagens Nyheter har volontärerna vid RFSL Stockholm, som visselblåste om övergreppen, i polisförhör anklagat den tidigare ledningen för att inte ta ansvar, blunda och låta det pågå. En RFSL-volontär uppger till Svenska Dagbladet att “även när folk fick reda på vad som tycktes ha hänt så var de i förnekelse, det var nästan business as usual”.

Det här är inte första gången RFSL misslyckas att tydligt agera. I höstas dömdes den tidigare 50-årige ordföranden för en RFSL-avdelning för att ha hotat och kontaktat vittnen från en tidigare rättegång där han dömts till fängelse i sex år. Han hade då pressat tre killar i 20-årsåldern att prostituera sig, drogat och våldtagit dem. DN uppmärksammade för några år sedan att en chef inom Stockholm Pride, som arrangeras av flera RFSL-avdelningar, dömts till fängelse för våldtäkt mot barn och att när det blev känt att en hög chef anklagats för sexköp av en minderårig pojke, ville ledamöterna inte göra en polisanmälan. RFSL har också fått kritik för att öppet verka för att avskaffa sexköpslagen så att det ska bli lagligt att köpa sex, vilket brukar tas upp vid seminarier under Pridefestivalen.

Det är hög tid att granska RFSL. Varför arbetar de inte tydligare för att förebygga sexköp och sexuella övergrepp? Vore det inte även dags för statliga och kommunala myndigheter och verksamheter där barn är involverade, att tänka till, innan de fortsätter att ösa mångmiljonbelopp till RFSL för certifiering?


Fler artiklar för dig