Gästkrönikor

Ateismens enda långsiktiga vision är att vi alla dör

Tron på Jesu återkomst ger oss framtidshopp, skriver Stefan Swärd.

Gud blev människa för 2000 år sedan. Det var hans första tillkommelse. En hörnsten i kristen tro är att Jesus ska komma tillbaka ännu en gång till jorden. Det blir hans andra tillkommelse. Det har kyrkorna predikat i 2000 år. Vi har haft olika uppfattningar om detaljer. Vad är tusenårsriket? När ska Jesus komma tillbaka? Vad är tidstecknen? Vem är antikrist? Vad är exakta ordningsföljden och tidsplanen i ändens tid? Vi har dock varit överens om det övergripande: Jesus ska komma tillbaka och ska då döma ondskan och upprätta sitt rike.

Vår tro på Jesus ska bli synlig och konkret. Vi ska få se honom som han är. Bibeln betonar att inte någon vet när detta ska ske. Han ska komma tillbaka överraskande, som en tjuv om natten. Men resultatet blir nya himlar och en ny jord.

Det innebär ett slutdatum för ondskan. Hit men inte längre. Nu är tiden för frälsning och omvändelse, att omvända oss från ondskan för att följa Kristus. Redan nu och sedan in i evigheten.

Ett framtidshopp som sträcker sig längre än de politiska visionerna och de ekonomiska framstegen.

—  Stefan Swärd

Det finns tidstecken som Bibeln talar om. Ett sådant är antikrist, det onda politiska system som bekämpar Kristus. Många antikrister har funnits i världen. Nero, Stalin, Mao, Hitler, Pol Pot – för att nämna några tydliga exempel. Det antikristliga råder redan i stor utsträckning över världen.

Vill man se omfattningen är det bara att läsa Open Doors lista över de 50 länder i världen som förföljer kristna. Islamistiska och kommunistiska-ateistiska diktaturer i stor utsträckning. De kristna i Iran, Nordkorea och Afghanistan lever redan under ett antikristligt system. Detta ska kulminera i samband med Jesu återkomst. Tekniska utvecklingen skapar dessutom ökade möjligheter för despotisk kontroll. Det Bibeln kallar för vedermödan, när ondskan kulminerar, har vi också känt av under mänsklighetens historia. Man kan bara nämna om första och andra världskriget. De som bodde i Hiroshima 1945 kände av vedermödan, även de som levde i Europa på 1300-talet när digerdöden härjade.

Tron på Jesu tillkommelse innebär att vi kristna har ett framtidshopp som sträcker sig längre än de politiska visionerna och de ekonomiska framstegen. Trots alla framsteg lever mänskligheten med vår dödlighet som vi inte kan rå över.

Det kristna hoppet handlar om en ny värld. En ny och rättfärdig regim. En värld där ondskan inte längre kan regera utan är besegrad en gång för alla. En värld där både död och sjukdom har tappat greppet om våra liv.

Låter det som en dröm? Ja visst är det en dröm. Och vad är alternativet? Ateismens enda långsiktiga vision är att vi alla dör. Och till slut dör hela planeten. För eller senare kommer livsbetingelserna på vår planet att kollapsa. Alternativen är tron på den eviga döden eller tron på det eviga livet.

Fler artiklar för dig