Gästkrönikor

Vi behöver både tillit och sund misstänksamhet

Aldrig i historien har det varit mer rimligt att ta till konspirationsteorier

Varje månad får jag ett mejl från Google. I vänlig ton berättar de om platser jag besökt. I januari har jag vandrat sammantaget 36 km, cyklat 2 km och kört bil 596 km. De påstår mycket riktigt att höjdpunkten var ett besök på Gustavs grill och bar. Imponerande.

Jag får detta meddelande eftersom jag har aktiverat platshistoriken, berättar Google. Fördelarna med att göra det är många. Låt gå att de då också får ha lite koll på mig. Jag har ju inget att dölja. Eller är det så enkelt?

Många misstänker konspirationer i dag. En oro över att en liten elit styr världen åt ett visst håll. Vi kan lätt avfärda dessa genom att tanken har farit iväg med dem åt håll som inte är rimliga. Vi behöver dock tänka att det aldrig i historien har varit mer rimligt att ta till konspirationsteorier än nu. Aldrig har så få vetat så mycket om så många. Aldrig har så många haft så stor tillit till att så få ska hantera denna information respektfullt. Är vi alla naiva?

Mitt i detta tänker vi ju att vi lever i en demokrati. Men hur många av de helt avgörande besluten som formar vår samtid har egentligen fattats på demokratisk väg?

Det demokratiska styrelseskicket är helt klart det som har säkrat flest människors och kyrkors välbefinnande

—  Öyvind Tholvsen

Tänk efter vilka av de stora förändringarna som inträffat senaste decennierna som vi beslutat om. Det var inte så att en folkvald församling bestämde sig för att en dag låta alla människor oavsett ålder få tillgång till en skärm. Förändringen föregicks inte av någon statlig utredning. Detsamma gäller utvecklingen av sociala medier som är en blandning av infrastruktur likt post och telefon och en nyhetsförmedlare likt en tidning eller tv-kanal.

Makten över denna enorma informationsström ligger på få händer och mestadels bortom demokratisk insyn. Deras förmåga att påverka samhälle och politik är uppenbar.

Att landet där dessa jättar har sina huvudkontor har översvämmats av konspirationsteorier i samband med sitt presidentval borde knappast komma som någon överraskning. Att detta leder till känslor av vanmakt som blir till en mobb som blir till en stormning av Kapitolium borde i alla fall någon AI-robot kunnat förutspå.

Här gäller det att balansera mellan två naiviteter. Den ena naiviteten är att inte ha tilltro till en av världens stoltaste demokratiers förmåga att räkna 155 miljoner väljares röster på ett korrekt sätt. Den andra naiviteten är att helt räkna bort den enorma koncentration av icke-konstitutionell makt att bestämma över samhällsutvecklingen som samlats hos några få mångmiljardbolag.

Mitt emellan dessa två naiviteter måste också vi som kyrka navigera. Det demokratiska styrelseskicket är helt klart det som har säkrat flest människors och kyrkors välbefinnande. För att bevara detta behöver vi bygga tillit där det är befogat och en sund misstänksamhet där det behövs.

Fler artiklar för dig