Gästkrönikor

Självklart måste de papperslösa prioriteras i vaccinkön

Ska vi stoppa smittspridningen måste vi nå ut även till skuggsamhället, skriver Nuri Kino.

När Folkhälsomyndigheten (FHM) deklarerade att papperslösa skulle gå före i vaccineringskön tänkte jag att äntligen hade myndigheten förstått vikten av att ha skuggsamhället med i planeringen. Hur många asylsökande som gömt sig här efter att fått avslag är det ingen som vet. Inte heller vet man hur många det är som är kvar för att deras utvisningar inte gick att verkställa för att deras hemländer vägrat ta emot dem. Sedan har vi ett stort antal som aldrig ens sökt asyl, som inte är registrerade. De kommer hit för att till exempel jobba svart och skicka pengar tillbaka till sina familjer. Och så har vi de som tvingats hit för att sälja sex. Ska vi stoppa smittspridningen måste vi nå ut även till alla dessa.

Men hur ska myndigheterna komma i kontakt med människorna i skuggsamhället? Inga myndigheter jag kontaktade hade några konkreta svar. Jag ringde också runt till elva papperslösa jag känner och besökte två andra. “Christina” är från Uganda. Hon har bott i Sverige i sex år. Hon ville först inte berätta var hon bor, hon var rädd för att jag skulle skriva det. De bor fyra papperslösa i en tvårummare. De betalar 3500 kronor var. “Vi har kök, kylskåp, frys, ugn, allt. Vi har inget att klaga på.” Christina får mig att lova att inte berätta vad hon jobbar med mer än att hon jobbar med omsorg av andra människor. Hon tjänar 80 kronor i timmen. Hon har inte sökt asyl i Sverige, hon vet att hon inte skulle få det ändå.

Att utrikesfödda är överrepresenterade bland döda i sviterna av covid-19 har jag däremot inte hört samma politiker och debattörer förfäras över.

—  Nuri Kino

Papperslösa i Sverige är från många håll i världen. De har gemensamt att de bor trångt, flyttar ofta och jobbar svart. Generellt rör de oftare på sig än andra och de umgås förmodligen med fler människor än de flesta andra i landet.

Jag skrev om papperslösa och vaccineringskön i sociala medier. Det haglade fördomar, förutfattade meningar, invektiv och till och med hot, både mot mig och mot papperslösa. Jag var tvungen att ta bort inläggen.

Det tog dessutom inte många minuter efter att FHM nämnt papperslösa innan debatten var igång även i traditionella medier. Moderaternas och Sverigedemokraternas partiledare öste på, de ville ha svar på varför grupp ställs mot grupp. Andra menade att “illegala invandrare” som inte betalat skatt i Sverige måste stoppas från att gå före i kön. Att utrikesfödda är överrepresenterade bland döda i sviterna av covid-19 har jag däremot inte hört samma politiker och debattörer förfäras över.

FHM drog tillbaka formuleringen och förklarade det med något så flummigt som att papperslösa inte gav en heltäckande beskrivning. Ni som fick FHM att ändra sig, fattar ni inte att man bör vaccinera de som löper störst risk att smittas och smitta andra? Det är ju även ett skydd för er.

Fler artiklar för dig