Gästkrönikor

Kyrkan var en prolife-rörelse redan från början

För många kristna har anpassat sig efter den fria abortens etik, skriver Stefan Swärd.

I hela västvärlden hade ofödda barn ett rättsligt skydd och rätt till liv fram till 1960-talet. I svensk politik var det en otänkbar tanke med fri abort, det var helt utanför den då gällande åsiktskorridoren. Socialdemokratiska kvinnoförbundet uttalade ett tydligt nej till fri abort så sent som 1964, det skulle bara pressa kvinnor att göra abort. Så tyckte man då.

Den kristna kyrkan har i 2 000 år värnat om de ofödda barnens rätt till liv. Kristendomen växte fram i en miljö i romarriket där oönskade nyfödda barn kunde sättas ut i skogen för att dö. Kristna kyrkan var en prolife-rörelse från första början. Det märktes också när fri abortopinionen växte i Sverige på 1960-talet och resulterade i en ny lag om fri abort 1974. Den kristna kyrkan med ärkebiskopen i spetsen var enhälligt emot. KDS var för abortförbud vid den tidpunkten.

1974 var den kristna kyrkan med ärkebiskopen i spetsen enhälligt emot fri abort.

—  Stefan Swärd

USA införde också fri abort 1973 genom ett beslut i Högsta domstolen. I USA har abortfrågan dock fortsatt att vara starkt polariserad. En anledning är att 30-40 procent av amerikanska befolkningen är aktivt kristna. Det är framför allt det republikanska partiet som fångat upp den abortkritiska opinionen. Men inte någon republikansk president efter 1973 har lyckats förändra att det är fri abort som gäller, inte heller Donald Trump. Amerikansk abortpolitik skiljer sig också från den svenska genom att avgörande besluten fattas i domstolar och på delstatsnivå. Presidenten har ett begränsat inflytande över frågan.

Under Trumps fyra år har delstaten New York passat på att införa världens kanske mest liberala abortlag, fri abort fram till födseln. Vi ligger nu nära den nivå som gällde i romarriket när den kristna församlingen föddes. Det finns också delstater i USA med en mycket abortrestriktiv linje, till exempel Alabama. Det Trump har gjort under sitt presidentskap är att dra in stödet till organisationer som utför aborter, både i USA och i tredje världen. En abortbidragspolitik som nye presidenten Joe Biden ändrar direkt.

I dag har kyrkorna i Sverige anpassat sig efter den fria abortens etik och det är väl främst de historiska kyrkorna med Katolska kyrkan i spetsen samt trosrörelsen som håller fast vid en klassisk kristen syn i frågan.

Den senaste veckans svenska debatt om Kristdemokraterna visar hur långt svensk abortopinion har svängt. Den amerikanska debatten visar också betydelsen på en konsekvent prolife-hållning. Att värna om de ofödda barnens rätt till liv måste gå hand i hand med en aktiv kamp mot rasism och för flyktingars rättigheter. Den kristna kyrkans prolife-tänkande har historiskt visat sig i att vara en spjutspets i att bygga upp sjukhus och sjukvård. Prolife gäller hela livet.

Fler artiklar för dig