Gästkrönikor

Kristna förföljs mer än någonsin - vad gör regeringen?

Det är dags för svenska politiker att på allvar ta tag i den globala förföljelsen av kristna

I dag släppte Open Doors sin årliga rapport “World Watch list” över de 50 länder där förföljelsen och diskrimineringen mot kristna är allvarligast. Det är skrämmande läsning. Över 60 procent fler kristna har dödats sedan rapporten 2020 och enligt listan förföljs eller diskrimineras 340 miljoner kristna för sin tros skull, mycket allvarligt eller extremt allvarligt, i de 50 länderna på listan och i ytterligare 24 länder. Det förtryck kristna upplever mäts i fem olika områden, privatliv, familjeliv, sociala nätverk, livet som medborgare och kyrkolivet. Dessutom mäts förekomsten av våld.

Näst efter Nordkorea är Afghanistan det farligaste landet att leva i som kristen. Avslöjas en kristen konvertit har den tre dagar på sig att avsäga sig sin kristna tro och konvertera tillbaka till islam, annars väntar tortyr eller dödsstraff. Kristna kvinnor utsätts i stor utsträckning för fysiska och sexuella övergrepp och om deras kristna tro upptäcks blir de ofta sålda som sexslavar genom trafficking.

Trots att förföljelsen av kristna är så extrem i Afghanistan fortsätter Migrationsverket att utvisa kristna konvertiter dit. Kristna konvertiter berättar inför Migrationsverket om sin tro och om hoten de får från Afghanstan: “Vi väntar på dig. Vi skall skära halsen av dig. Du är en otrogen kättare”. De kristna konvertiterna är beredda, trots hot om tortyr och avrättning, att stå upp för sin kristna tro, men av det sekulära myndighetssverige blir de inte trodda.

Hotbilden mot religiösa även i Sverige har förvärrats drastiskt.

—  Ruth Nordström

Enligt Pew Forum har även hotbilden mot religiösa i Sverige förvärrats drastiskt, vilket även innefattar en kritisk situation för judarna, inte minst i Malmö. The Observatory on Intolerance and discriminiation against Christians in Europe har tidigare publicerat över 1 000 fall av intolerans och diskriminering mot kristna i Europa och tar bland annat upp barnmorskefallen om samvetsfrihet i vården och andra fall av inskränkt yttrandefrihet och religionsfrihet. Institutet nämner också att kristna som flytt från IS terror och hamnat på svenska asylboenden blivit dödshotade, utsatta för våld och övergrepp och inte längre vågar bära sina kors i Sverige. Detta visade Open Doors i sin rapport 2017 efter en undersökning om religiöst motiverad förföljelse mot kristna flyktingar i Sverige.

Medan Storbritanniens muslimska civilminister för några år sedan kallade förföljelsen av kristna för “en global kris” upplevs tyvärr en nonchalans från den svenska sekulära regeringens företrädare. Det är dags för svenska politiker att på allvar ta tag i den globala förföljelsen av kristna, diskrimineringen av kristna på hemmaplan och den rättsosäkra asylprocessen för kristna konvertiter.

Fler artiklar för dig