Gästkrönikor

Julens värsta tradition: attacker mot kristna

2021 firar vi 70 år med religionsfrihet i Sverige – glöm inte att värna den, skriver Jacob Rudenstrand.

Man behöver inte vara profet för att förutse ytterligare blodiga attacker på kristna under julhögtiden. Det är en av julens (och påskens) mest tragiska traditioner: samtidigt som Jesu födelse och uppståndelse firas lider den förföljda kyrkan kanske som mest. Också detta år rapporterades om en dödlig attack i nordöstra Nigeria mot julfirande kristna på julafton.”

Bara för ett år sedan, på Annandag jul, publicerade Islamiska staten i Nigeria en video av hur man avrättade elva tillfångatagna kristna män: tio av dem halshöggs och en sköts ihjäl. Det var samma dag som kristna minns den förste martyren, Stefanos. Jag tror att Människosonen även den här gången stod upp och välkomnade dem hem. De vägrade förneka vad många västerländska kristna antingen förringar ellerförkastar: att Jesus är Vägen, Sanningen och Livet.

Även om blodiga attacker ibland uppmärksammas i medier är det inte nödvändigtvis så att det är den mest omfattande förföljelsen. Ett exempel är den rapport från Londonbaserade Korea Future Initiative som släpptes tidigare i höst och som dokumenterar 273 offer för kontinuerlig religiös förföljelse, fångenskap och tortyr i Nordkorea – det land som med all sannolikhet hamnar högst även nästa år på Open Doors World Watch List. Majoriteten av kommunistregimens offer i rapporten (215) var kristna i åldrarna från 80 ändå ner till tre år, som alla skickades till fångläger. Som pappa till en treåring vågar jag knappt föreställa mig min egen son i samma situation.

Som pappa till en treåring vågar jag knappt föreställa mig min egen son i samma situation.

—  Jacob Rudenstrand

“De satte oss alla i handfängsel […] Som vuxen var det hjärtskärande att se barn bli handfängslade. Vårt [barn] var bara 13 år gammalt,” berättar en överlevande. Rapporten beskriver även hur kristna torteras genom att placeras 12 timmar i sträck i små stålburar med elgaller. Istället för att avsäga sig sin tro ber de. Så här ser alltså julfirandet ut för många kristna.

Även om kristna är världens mest förföljda grupp, slår staters förföljelse mot flera religioner. Det visar Pew Forums senaste rapport från i november som även noterade sin högsta mätning av restriktioner på religionsfriheten sedan år 2007. En av vår tids största människorättsbrott är att miljoner muslimska uigurer skickas till “omskolningsläger” i Kina. Att muslimska länder som Pakistan (nummer fem på Open Doors lista) hellre kritiserar Muhammedkarikatyrer och bojkottar franska varor, än höjer rösten mot Kinas övergrepp är därför hyckleri. Båda länderna sitter för övrigt i FN:s Människorättsråd och är handelspartners med varandra.

Religionsfrihetens betydelse för både demokrati och mänskliga rättigheter kan inte nog överskattas. Att det nästa år, 2021, är 70 år sedan riksdagen klubbade igenom lagen som gav Sverige full religionsfrihet förtjänar därför att uppmärksammas. Inte minst för dem som förföljs för sin kristna tro.

Fler artiklar för dig