Gästkrönikor

Statsepidemiolog, covidtå och syredipp bland 2020 års nyord?

Låt oss hoppas på ett bättre 2021, skriver Linda Alexandersson.

Ibland behöver man bara få le lite åt eländet! När jag i en av grupperna på nätet för sjuka i covid-19 ställde frågan om vilka trender, nyord och snackisar som kan förknippas med 2020 fick jag mängder av svar.

Bland årets trender hittar vi digitala lösningar, hamstring, isolering, hemarbete, friluftsliv och att sprita händerna. Bland de långtidssjuka har också en hel del nya trender etablerat sig. En stor del av de långtidssjuka har numera blivit nykterister, eftersom alkohol triggar symptom. Andra har slutat dricka kaffe, antingen för att det smakar illa eller skapar pulsrusningar. Årets trender vad gäller kost och dieter är låghistaminkost, antiinflammatorisk kost och autoimmun kost, samt alla typer av kosttillskott.

När Svenska Akademien överväger vilka nyord som ska in i våra ordlistor finns det många kandidater. Till covid-19, som är den mest självklara, kan läggas covidlunga, covidtå, hjärndimma, coronasäkert, superspridare, syredipp, dofthallucination, hälsoångest, subfebril, zooma och uttrycket äldre äldre.

Vem av oss kunde ens uttala statsepidemiolog vid årets början?

—  Linda Alexandersson

Förutom helt nya ord, finns också en hel rad som använts i långt högre utsträckning än tidigare, så som Folkhälsomyndigheten, karantän, asymtomatisk, förstärkningsläge, lungemboli och syresättning. För att inte tala om statsepidemiolog. Vem av oss kunde ens uttala det vid årets början?

Till årets nykomling skulle man kunna utse plexiglasskivan i affärernas kassor eller coronatälten utanför sjukhusen. Bland de sjuka är en nykomling i många hem den lilla syresättningsmätaren pulsoximetern. Hade vi bott i något annat land i världen hade nog munskyddet ansetts vara årets nykomling, men i Sverige får det istället hamna på listan över årets snackisar.

I början av året log vi överseende åt asiaterna som mangrant använde de förmodat verkningslösa munskydden. Under årets gång har allt fler forskningsrapporter talat till asiaternas fördel och land efter land har följt deras exempel. Andra snackisar under året har varit Sveriges strategi, skolstängningar, flockimmunitet, lockdown, samt frågan om när man egentligen är smittfri.

Med ett så omtumlande 2020 har det nog aldrig uppstått så många nyord, trender och snackisar som i år. Inför 2021 kan vi bara hoppas att vaccinen ändrar spelreglerna för den pågående pandemin. Sorger, erfarenheter och lärdomar får vi ta med oss. En och annan positiv bieffekt som mindre flygande, digitala lösningar och hemarbete kan vi också hoppas få bli kvar. I övrigt hoppas jag att de flesta av de trender och ord som förknippas med 2020 blir ett minne blott och att livet äntligen kan få återgå till det normala!

Fler artiklar för dig