Ledare

Lever missionskallet fortfarande i svensk kristenhet?

Frida Park: Antalet personer som aldrig fått höra om Jesus ökar

Under 2024 kom över hundra nya bibelöversättningar ut. Ytterligare en halv miljard människor har nu fått möjligheten att läsa Bibeln på sitt eget språk. Det är naturligtvis goda nyheter – enligt United Bible Societies beräknas över 6 miljarder människor nu ha bibelöversättningen på sitt modersmål, som Dagen skriver om. Det är fantastiska siffror!

I vissa fall handlar det konkret om att språkvetare under en mycket långt tid flyttar till en onådd folkgrupp för att studera deras språk (ibland existerar enbart språket i talad form, inte i skriftlig) och deras kultur – en enorm personlig insats för evangeliets skull.

Bibelöversättningar är ett led i arbetet att nå alla folk med det kristna budskapet. Visionen, bland annat levandegjord i samband med bildandet av Lausannerörelsen, bygger på Jesu egna ord i Matt 28:9 ”Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar”. Nej, det handlar inte om att tvinga på en egen religiös övertygelse på någon annan, men jämväl om övertygelsen att alla har rätt att erbjudas möjlighet att ta emot evangeliet, de goda nyheterna.

Alla har rätt att erbjudas möjlighet att ta emot evangeliet.

—  Frida Park

Samtidigt som vi kan glädjas åt de goda nyheterna med biblar på ännu fler språk måste vi inse att det i år finns fler personer som aldrig har fått höra talas om evangelium än förra året. I juli 2024 passerade världens befolkning enligt FN 8,2 miljarder. Även om takten på befolkningstillväxten avstannar något (och många talar om en demografisk kris, kanske särskilt i Asien och västvärlden) ökar den fortfarande. Under Lausannerörelsens fjärde stora kongress i Seoul september 2024 fanns ett stort fokus på att även om varje kristen skulle berätta om evangelium för alla man möter, skulle det fortfarande finnas människor som aldrig skulle få höra. Detta eftersom det inte finns någon kristen i deras nätverk, i deras folkgrupp eller i deras land.

Sverige har historiskt varit ett missionsland. Och fortfarande är alltså behovet stort av att människor som är villiga att överlåta delar av eller hela sitt liv till att leva, arbeta – och dela med sig av sin tro i andra delar av världen. Lever missionskallet fortfarande i svensk kristenhet?

Fler artiklar för dig