Ledare

Folkhögskolorna behövs i större städer

Öyvind Tholvsen: Men frikyrkorna får inte överge landsbygden.

Folkhögskolorna gör som svenskar i stort – flyttar till stan. Inte alla, men många och bland de frikyrkliga skolorna har på senare år Pingströrelsens skolor i Viebäck i Nässjö kommun och Dalkarlså utanför Robertsfors flyttat till Jönköping respektive Umeå medan Kaggeholms folkhögskola flyttade från Ekerö till centrala Stockholm.

Utöver detta har såväl Örebro som Malmö sett nya etableringar av kristna folkhögskolor under de senaste 30 åren. Nu kom nyheten om att anrika Liljeholmens folkhögskola som i 70 år har funnits i Rimforsa, också flyttar in till stan. Linköping får en kristen folkhögskola.

Också några av kyrkornas viktiga institutioner behöver göra samma geografiska och kulturella flytt. Det är en framtidsfråga.

—  Öyvind Tholvsen

Folkhögskoleliv har för många, icke minst inom kyrkorna, varit förknippat med en reträttplats i en lantlig miljö. Nu utmanas denna bild. Folkhögskola ska allt mer associeras med stadens puls. Och självklart sker bildning gott mitt i stan, lika väl som vid en vacker sjö i en östgötsk idyll.

”Bildning handlar om att söka sammanhang och samband, om att kritiskt reflektera och navigera i en värld i ständig utveckling”, skriver Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation. En utveckling är att folk flyttar till stan.

Frikyrkorna flyttar äntligen efter och etablerar nya församlingar i de större städerna. Det är bra. Också några av kyrkornas viktiga institutioner behöver göra samma geografiska och kulturella flytt. Det är en framtidsfråga. Och många av de stora utbildningsglapp och ojämlikheter som finns i samhället och som folkhögskolorna är mästerliga på att överbrygga, finns just i de större städerna. Städerna behöver folkbildningen.

Men frikyrkorna får inte överge landsbygden. Liljeholmens folkhögskola har betytt mycket för Rimforsa som ort och församlingarna där. Flytten blir en del av en negativ trend också. Landsbygden och mindre städer utarmas, även kyrkligt. Dessutom behöver unga reträttplatser.

Det sorgliga i detta är att regeringen inte satsar på folkhögskolorna. Det vore strategiskt att både kunna utveckla befintliga folkhögskolor på landsbygden och samtidigt etablera nya i de större städerna. Det skulle bidra till att minska de många glapp som drar isär Sverige i dag.

Fler artiklar för dig