Det är inte konstigt att människor som väntar länge och väl på asylbesked hittar en gemenskap och tro i en kyrka. Samtidigt finns det personer som fått nej och därför söker sig till kyrkan – av desperation för att få stanna i Sverige hävdar de att de lämnat islam. Det här är kyrkor väl medvetna om. Faktum är att kristenheten har väl upparbetade processer för att förankra och noga förbereda innan någon döps för att veta att tron är genuin, vissa avråder därtill från att göra ett ”spårbyte”. Likväl sker enstaka förhastade dop, som Jan Eckerdal, Sveriges kristna råd, pekar på.
Om det beror på entusiasm, välvilja eller naivitet ska vi låta vara osagt. Men det här är de få undantagen som bekräftar regeln. Många är berättelserna om genuint troende människor som inte blivit trodda och nekats uppehållstillstånd trots att de i sitt hemland riskerar förföljelse eller död på grund av sin konversion. Vissa har också tragiskt nog drabbats av just detta.
Det finns ett behov av att samla ihop underlag så att bilden blir tydligare. Exempelvis: Hur många har tvingats lämna Sverige för att deras tro bedömdes som icke trovärdig, och senare fått uppehållstillstånd i andra länder? Och hur många av de som kom till Sverige under flyktingkrisen och blev en del av kyrkans gemenskap finns i dag inte kvar i församlingen? Det vet vi inte.
I det senare hänseendet kan vi inte förvänta oss 100 procent, inte ens alla svenskfödda ungdomar är lika trogna gudstjänstbesökare efter ett par år. Att man lämnar kyrkan är inte samma sak som att man lämnar tron. Kanske har man flyttat för att studera och då inte hittat en ny kyrka. Kanske har man för mycket att göra med arbete, familj eller studier att man inte hinner med. Men har fler än 50 procent lämnat finns det följdfrågor att ställa.
Efter Dagens artiklar om gifta Amir och Samaneh, där frun nekas uppehållstillstånd, har många kontaktat oss på Dagen och berättat om förtvivlan och hopplöshet. Flera frågar vad de kan göra. Att kontakta sin politiker är ett av svaren. Ett annat är dessvärre: vi måste göra vad vi kan så att ingen i kristenheten slarvar eller genar, eftersom detta försvårar för genuina konvertiter som på grund av några få personers oärlighet möter misstro hos tjänstemän och domstolar. Oavsett hur få de är, drabbar de desto fler.
[ Sveriges kristna råd: Ibland slarvar kyrkor när de döper konvertiter ]