Nigeria, Indien, Bangladesh, Nordkorea, Kina, Nicaragua, Australien, Turkiet, Ryssland, Syrien, Frankrike, Afghanistan, Somalia, Pakistan, Iran, Kongo, Algeriet, Myanmar och Sverige. Det här är några länder som nämnts i Dagens spalter under året. Och ämnet har varit detsamma: länder där kristna förföljs för sin tros skull. Och ja, Sverige ingår i uppräkningen.
2024 blev ännu ett mörkt år för många kristna i världen. 47 procent av världens flyktingar är kristna (att jämföra med världens befolkning: 30 procent), många av dem på flykt undan förtryck. I Europa är de i klar majoritet, visar en rapport från Pew Forum. En intressant faktor som Dagen skrivit om är kopplingen mellan förföljelse av minoriteter till korruption. Diktaturer och islamistiska regimer och brist på mänskliga rättigheter är kända faktorer som ofta hänger ihop med förföljelse av kristna. Men rapporten från International Christian Concern pekar på att ett sätt att bekämpa förtrycket kan vara att bekämpa korruptionen.
Frågorna är angelägna eftersom människors liv bokstavligen är i fara. Men inte ens när de flytt till friheten i en liberal demokrati som Sverige kan de känna trygghet. Många konvertiter riskerar en rättsosäker asylprocess eftersom kunskapen fortfarande är alarmerande låg hos vissa handläggare på Migrationsverket. Och muslimer som konverterat till kristen tro riskerar att trakasseras och förföljas för sin tros skull, berättar Roksana Schnitter, som är verksam i en persisktalande församling i Stockholm där man fått förstärka säkerheten med kameror. Vi vet till exempel att Iran bevakar konvertiter i Sverige. Risken för trakasserier är långt ifrån inbillad. Den är högst verklig.
Men var finns medierna? Var är reportagen, debatterna, de politiska förslagen och krafttagen mot förföljelsen? Ledarsidans kolumnist, Lars Adaktusson, har helt rätt i att det är skamligt att medierna tiger om frågan. Orsaken till att nyheterna faller i skymundan beror nog inte främst på brist på empati, snarare på en alarmerande okunskap.
Det här är en av anledningarna till varför det behövs kristen journalistik.
— Frida Park
I väst lever vi fortfarande i villfarelsen att när man hånar kristna slår man uppåt. Med den migration och de hatbrott vi sett på senare tid är det långt ifrån verkligheten, ens i Europa. Hatbrotten i Europa mot kristna har skjutit i höjden visar en rapport från Oidac som Dagen skrivit om. Frankrike, Storbritannien och Tyskland är de länder där flest hatbrott mot kristna begåtts. Samtidigt diskrimineras kristna på sina arbetsplatser, särskilt politiker.
Det här är en av anledningarna till varför det behövs kristen journalistik, medier som lyfter frågorna ingen annan gör. Det är ett oerhört viktigt uppdrag att höja kunskapsnivån kring förföljda kristna, att rapportera och visa på situationen både i andra länder och i Sverige. Kampen fortsätter för att ingen, oavsett religiös hemvist, ska behöva utsättas trakasserier för sin tros skull. Det ser tidningen Dagens ledarsida som en av sina viktigaste uppgifter.