Ledare

Brudöverlämning – ett medeltida otyg eller en ofarlig romantisk gest?

Ledarpodden: Samhället behöver ta ett omtag när det gäller synen på äktenskapet

I veckans avsnitt av Ledarpodden avhandlas ämnet brudöverlämning. Kanske lite oväntat har frågan kommit att bli het och diskuteras nu flitigt på landets kultursidor. De socialdemokratiska motionärerna till Svenska kyrkans kyrkomöte menar att det handlar om en ojämställd sedvänja och om osvenska traditioner och att företeelsen därför bör förbjudas.

Men alla skriver inte under på det. För många giftassugna handlar brudöverlämning inte om något egendomsutbyte utan om en romantisk gest – kanske ett uppskattande av den äldre generationen.

Samtidigt ställer frågan principen om de kristna samfundens roll på sin spets. Samtiden är allt mer individualistisk och kundorienterad. Hur man ser på frågan om individens önskemål i kyrkorummet säger kanske något om hur man ser på individualism kontra kyrkans gemenskap? Är kyrkan en leverantör för individer eller har kyrkan en rätt att sätta upp egna ramar för sin verksamhet?

Inte bara det. I podden diskuteras även H.M. Konungens syn på och försvar av kronprinsessans brudöverlämning.

Medverkar gör Steven Crosson, ledarskribent, Öyvind Tholvsen, ledarskribent, Elisabeth Sandlund, kolumnist, och Jacob Zetterman, reporter.

Lyssna på podden:


Fler artiklar för dig