Ledare

Svårt för Harris att få ihop aktivisterna i den amerikanska vänstern

Kommentar: Tusentals människor protesterar mot Bidens Mellanösternpolitik

Under måndagen inleddes Demokraternas konvent i Chicago där vicepresident Kamala Harris väntas att bekräftas som partiets presidentkandidat. Över 50 000 personer, varav tusentals delegater, beräknas komma till staden. Förutsättningarna i presidentvalet har, jämfört med bara en månad sedan, förändrats i grunden. En helt ny energi och optimism finns nu inom partiet inför möjligheterna att vinna över Trump.

Energi finns det även utanför kongresslokalen. På gatorna har tusentals människor redan samlats för att protestera. Fler och större demonstrationer väntas under de fyra dagar som konventet pågår. Bland aktivisterna demonstreras det för abort, för hbtq-personers rättigheter och för Palestina. Om man ska sätta någon slags samlande etikett på folksamlingen kanske ”progressiva” vore lämpligt. Eller woke.

Att det i samma demonstrationståg vajas diverse regnbågsflaggor jämte den palestinska flaggan kanske vän av ordning kan tycka är lite konstigt. Palestina är ju, varken på Västbanken eller i Gaza, känt för att vara någon vidare sexualliberal plats. Tvärtom har våld, lynchningar och avrättningar av homosexuella förekommit flertalet gånger i området. Ännu har inget Pridetåg anordnats i Rafah. Detta i bjärt kontrast från Tel Aviv.

Om demonstranterna i Chicago har tänkt så långt är oklart. För Harris blir det en utmaning att få ihop en minst sagt spretig amerikansk vänster.

Fler artiklar för dig