Ledare

Visst ökar frestelsen att ta till vaccinpasset

Men att fira gudstjänst i mindre skala är att föredra, varje dag på kyrkoåret

När de nya restriktionerna innebär en åtstramning från 500 till 50 utan att visa vaccinpass kan det vara lätt för församlingar att frestas att införa kravet och på så sätt fortsätta som vanligt. Men vaccinpass är långt ifrån som vanligt. Som Dagens ledarsida tidigare skrivit bör kyrkor avstå från att införa krav på vaccinationsbevis på gudstjänster.

Många tror att de som är emot vaccinpass i kyrkan per definition också skulle vara emot vaccin. Det är symptomatiskt för de djupa diken vi ofta får i samhällsdebatten i dag. Men det är fullt möjligt att vara för att alla ska ta ansvar och vaccinera sig och ändå vara emot att vaccinpass ska krävas för att få utöva sin tro och gå på gudstjänst.

Men varför är vaccinpass så problematiskt? I en Facebookgrupp kunde man läsa hur smärtsamt kyrkliga företrädare tyckte det var att avvisa en person med intellektuell funktionsnedsättning för att denne saknade vaccinationsbevis. Det var nog inget emot hur smärtsamt det var för personen i fråga.

Det här är människor som så ofta avvisas från arenor i vårt samhälle men som i kyrkan alltid funnit ett välkomnande hem. Nu riskerar de att visas bort.

—  Frida Park

Vet kyrkorna som valt vaccinpass hur extremt svårt det är för personer som saknar bank-id att få svart på vitt att de vaccinerat sig? Vet kyrkorna som valt vaccinpass vilken risk det medför för personer med skyddad identitet att behöva legitimera sig? För gömda flyktingar? Det här är människor som så ofta avvisas från arenor i vårt samhälle men som i kyrkan alltid funnit ett välkomnande hem. Nu riskerar de att visas bort. Det är oerhört.

Så länge valet att fira gudstjänst med restriktioner erbjuds (avstånd och upp till 50 personer) är det att föredra, även om det kräver ansträngning och kreativitet, varenda söndag hela kyrkoåret, framför att avvisa människor i dörren.

Fler artiklar för dig