Bara dagarna före valet publicerar Göteborgsposten en serie med rubriken “Guds utvalda skola”: ett omfattande granskande reportage om den kristna skolan Hälleberget i Ljungskile. Skolans huvudman är den fristående kristna församlingen Hällebergsförsamling. Skildringen handlar om påstådd hjärntvätt, rädsla och manipulation av elever.
I den mån Göteborgsposten gör historien om Hällebergsskolan någorlunda rättvisa, verkar det ha funnits en sammanblandning av församlingsverksamhet och skolverksamhet. Något som inte är tillåtet eller önskvärt.
Men det är också på punkten "sammanblandning" som GP:s granskning lämnar mer att önska. I reportaget blandas berättelser från skolan och församlingen, och flyter in i varandra.
Det är inte helt klart vad som hör hemma i historien och vad som hör till nutid. Detta är en avgörande fråga för skolinspektionen vars uppgift är att granska den befintliga skolan. Effekten av denna berättardramaturgi får en olycklig konsekvens: att bibelcitat och vanliga kristna praktiker som i grunden inte är konstiga för någon församling, blir misstänkliggjorda. Att elever bjuder med skolkamrater till en söndagsskola, eller en tonårssamling eller ungdomsgudstjänst sker i alla kyrkor, och är ett uttryck för kyrkans mission att vilja dela med sig av den kristna tron.
Att en tonåring väljer att döpa sig efter egen övertygelse som det berättas om i reportaget är inget som är unikt för församlingen Hälleberget. GP blandar allt, bra och dåligt, i samma gryta.
Nu blandar GP ihop skola och församling i sin skildring och hamnar därmed i samma fälla som det man själv vill kritisera. En skola och en församling behöver dessutom granskas med hjälp av olika kriterier.
Därmed inte sagt att det inte kan finnas skäl att kritisera skolan, och att det finns ett ansvar för tidigare elevers upplevelser.
Dessutom finns det skrivningar på församlingens hemsida som också väcker frågor. En församling som beskriver sin inriktning och vision som att: "Vi har upplevt en speciell kallelse att vinna ungdomar i de tidiga tonåren. Gud har manat oss att ''rycka dem som bränder ur elden''", vittnar om en svartvit världsbild.
Läs mer: Rektor för kristen friskola avgår efter granskning
Och om omvärlden är något som unga människor bör räddas ifrån, kan det bli en grogrund för sekterism.
Det är något som kan behöva bearbetas teologiskt och församlingspraktiskt.
Tillbaka till GP:s granskning: Så här dagarna före valet är det inte långsökt att också läsa den omfattande publiceringen som ett inlägg i frågan om konfessionella friskolor och religiösa aktörer i välfärden. Men om enskilda skolor och församlingar inte klarar rågången mellan respektive verksamhet kan det inte bli till ett generellt inlägg om religion i välfärden eller kyrkor som huvudmän för friskolor. Snarare att denna enskilda verksamhet behöver en oberoende granskning.