Ledare

Billström förstår inte kritiken

Olyckligt om migrationsministern förhalar vård till papperslösa, skriver Hasse Boström.

Ett avgörande skäl för att regeringen för över ett år sedan gjorde upp med Miljöpartiet om migrationspolitiken var att förhindra att främlingsfientliga partiers politik skulle "leta sig in i de etablerade partierna". Det skriver MP-språkröret Åsa Romson och partiets migrationspolitiska talespersonen Maria Ferm ien debattartikel i SvD.

De förklarar där att om regeringen inte lever upp till denna överenskommelse så hotar den att spricka.

Om det inte finns med tillräckligt tydliga förslag i höstens budget kring vård av sjuka papperslösa och om man inte skickar ut den utredning som ligger, "Vård efter behov och på lika villkor - en mänsklig rättighet", så hotar Miljöpartiet att hoppa av hela överenskommelsen.

De så kallade papperslösa - alltså personer som befinner sig i landet utan tillstånd - är asylsökande som fått avslag men som gömmer sig i stället för att återvända till sina hemländer eller personer som tagit sig in i landet utan giltiga handlingar. Möjligheten för dem att få vård är begränsad. Något som bland annat FN:s råd för mänskliga rättigheter kritiserat Sverige för.

Visst kan det ibland finnas orsaker till att en del ärenden måste utredas extra i departementen. Men i det här fallet är det uppenbart att migrationsminister Tobias Billström (M) sätter sig på tvären. Han anser att det måste göras en ny utredning, särskilt kring de ekonomiska konsekvenserna. Han har också markerat att han bara kan tänka sig ge utökad vård till vissa grupper. Nu nöjer han sig med att meddela att frågan bereds inom regeringen. Vilket ju kan anses bekräfta MP:s påstående om "långbänk".

Det är förståeligt att Miljöpartiets tålamod är begränsat och att de är oroliga för att alliansen i praktiken just har påverkats av främlingsfientliga åsikter och att detta är orsaken till att genomförandet dröjer.

Miljöpartiet medger att det skett förbättringar inom asylpolitiken, till exempel åtgärder för ökad rättssäkerhet, att familjeåterförening underlättats och att papperslösas barn snart får chans att gå i skola. Till det kan tilläggas att regeringen också höjer tonläget gentemot kommuner som inte vill ta emot ensamkommande flyktingbarn.

Men om en part i ett avtal inte är nöjd med utfallet finns det anledning för den andra parten att fråga sig vad det beror på. I en kommentar som redovisas i Ekot säger Billström att han inte förstår kritiken. Frågan är om han förstår att han är på väg att äventyra den viktiga framgång för regeringen som överenskommelsen innebar.

Det finns gott om vulgärargument mot tanken att vårda alla som finns i Sverige och som är sjuka. Men vi borde vara ense om att Sverige ska tillämpa normal anständighet och tillämpning av de mänskliga rättigheterna.

Därför hoppas vi att Billström snabbt sänder ut den aktuella utredningen på remiss.

Fler artiklar för dig