Ledare

Svaret till Etiopien

Nu har ärkebiskop Anders Wejryd besvarat brevet från Mekane Yesus-kyrkan i Etiopien, som upprörts över Svenska kyrkans beslut att först välsigna och sedan även viga också män med män och kvinnor med kvinnor.

Wejryd argumenterar tappert och hänvisar bland annat till kulturella skillnader mellan Etiopien och Sverige, samt till att andra redan fattat liknande beslut.

Detta argument haltar något eftersom det hos baptisterna, som tas som exempel, är de enskilda församlingarna som bestämmer hur de ska förhålla sig.

Att ändra beslutet är inte möjligt, i alla fall inte så snabbt som Mekane Yesus-kyrkan begärt, förklarar ärkebiskopen. Och på den punkten har han antagligen rätt även i ett längre pers-pektiv.

Det är inte omöjligt att den fem miljoner människor starka kyrkan, ett av världens största lutherska samfund, gör allvar av sitt hot att bryta förbindelserna med Svenska kyrkan.

Att Mekane Yesus-kyrkan låter övertyga sig av Wejryds argumentation är hur som helst föga sannolikt. I Etiopien väger Bibelns ord tyngre.

Fler artiklar för dig