Teater och musikal

Kontroversiell pjäs om Martin Luther King kommer till Sverige

Den 11 december har pjäsen “Bergets topp” premiär på Dramaten

I Kataroi Halls uppmärksammade pjäs “Bergets topp” visas mindre smickrande drag hos pastorn och medborgarrättsaktivisten Martin Luther King. Nu sätts pjäsen upp på Dramaten i Stockholm.

Bergets topp är ett intimt porträtt av Martin Luther King, som utspelar sig på ett motellrum i Memphis Tennesse kvällen innan han blev mördad. I fokus för pjäsen står dialogen mellan Dr. King och hotellbiträdet Camae, som kommer med room service men snart inleder ett samtal med pastorn och medborgarrättskämpen.

Med teman som mod, rättvisa och tro ställs frågor om vad vi är villiga att offra för att uppnå våra mål.

Pjäsen, som fått sitt namn efter ett känt tal av Martin Luther King, hade urpremiär i London 2009. Två år senare gick den upp i USA – då i en hyllad uppsättning på Broadway med Samuel L Jackson och Angela Bassett i rollerna. Men pjäsen ansågs också vara kontroversiell, inte minst för att den visar upp mindre trevliga sidor av Martin Luther King och den väckte starka känslor bland annat hos den amerikanska medborgarrättsrörelsen. I pjäsen framstår Martin Luther King exempelvis som flirtig, osäker och fåfäng.

– Det var viktigt för mig att porträttera hela människan Dr King. Ett porträtt med vårtor och allt. Vi har den här extraordinära personen som samtidigt var en helt vanlig människa. Genom att visa på hans fobier och brister kan vi se att vanliga människor faktiskt kan uträtta stora saker. Trots våra brister kan vi föra vidare arvet efter Martin Luther King, sa manusförfattaren Katori Hall i samband med de amerikanska reaktionerna på pjäsen.

I den svenska versionen regisseras pjäsen av Josette Bushell-Mingo och Baker Karim. I de två rollerna ses John Alexander Eriksson som Martin Luther King och Kayo Shekoni som hotellbiträdet Camae.

Uppsättningen produceras av The National Black Theatre of Sweden.

---

Fakta: Martin Luther Kings sista dag i livet

  • Har premiär 11 december på Dramaten i Stockholm.
  • Regi: Josette Bushell-Mingo och Baker Karim.
  • I rollerna: John Alexander Eriksson och Kayo Shekoni.
  • Origiginalmanus: Katori Hall.

---

Fler artiklar för dig