Spel

Frustration ledde till att han skapade eget bibelspel

Det ska vara roligt och det ska väcka nyfikenhet om Bibeln – det är receptet för Micael Grenholms “Apostlaspelet”

Kyrkohistorikern och mångsysslaren Micael Grenholm har tagit fram ett eget spel, där syftet förutom att ha roligt även är att väcka nyfikenhet för Bibelns olika gestalter.
– Jag var frustrerad över var att alla bibelspel som jag kommit över var frågesportbaserade.

Vilken lärjunge ska man satsa på? Johannes, han som är lojal, eller den samariska kvinnan som kan locka med sig en vän? Josef av Arimatea, rådsherren, verkar ta lång tid att övertyga och även Paulus kan vara rätt så kärv, även om han på sikt kan visa sig vara en god människofiskare om man får in honom i båten.

Ja, det finns en hel del strategiska val att grubbla på för den som kommit över Apostlaspelet, ett spel där man likt Jesus ska samla tolv lärjungar runt sig. Snabbast vinner. Men det finns också en del andra frågor att fundera på när man spelar, som vem är Agabus, Stefanus och Johanna, alla omnämnda i Nya testamentet.

Kyrkohistorikern och mångsysslaren Micael Grenholm har tagit fram ett eget spel, där syftet förutom att ha roligt även är att väcka nyfikenhet för Bibelns olika gestalter.

För tonåringar

– Jag gjorde själva grundversionen av det här spelet när jag och min fru Sarah var ledare på tonårsbibelskolan i Götabro år 2019, berättar Micael Grenholm för Dagen.

– Jag minns hur jag satt i kapellet och funderade på hur man skulle göra ett bibelspel som tonåringar skulle tycka vara kul. Det jag var frustrerad över var att alla bibelspel som jag kommit över var frågesportbaserade. Det innebär att den som har dålig koll på Bibeln men vill lära sig mer skulle bli bestraffad.

Visst, erkänner han, att tävla med sina bibelkunskaper kan vara spännande och passar nog vissa målgrupper. Men det han var ute efter var något annat, ett roligt spel där några förkunskaper om Bibeln eller kristen tro inte skulle vara nödvändiga.

Det är bakgrunden till Apostlaspelet som ännu inte finns tillgängligt för allmänheten, även om det är på gång.

Micael Grenholm med ett exemplar av Apostlaspelet.

AI-experiment

Skaparen av spelet är alltså kyrkohistorikern Micael Grenhom, som är något av en mångsysslare. Genom åren har han väckt en hel del uppmärksamhet på olika sätt, bland annat genom att skriva böcker om gudomliga under och en roman om en asylsökande konvertit. Hans experiment med artificiell intelligens (AI) har också skapat rubriker, exempelvis när han på skoj tog fram en bild där påven gifter sig, vilket väckte en hel del rabalder i Västafrika eftersom en hel del faktiskt trodde bilden var äkta.

– Själva grunden till att jag började experimentera med AI var egentligen för att ta fram bilder till det här spelet, säger Micael Grenholm.

Som Pokémonkort

Utgångspunkten är en kortlek bestående av olika karaktärer med olika egenskaper. Lite som Pokémonkort, de tecknade japanska figurerna som Micael Grenholm själv växte upp med och tagit inspiration av i det här projektet.

– Nu går Pokémon ut på att man ska slåss mot varandra, men jag ville inte ha ett spel där Jesus lärjungar gav sig in i ett storslagsmål. Så jag tänkte att det borde gå att göra något centralt som Jesus gjorde.

Så utifrån Bibelns berättelse om att Jesus valde ut tolv apostlar ska man alltså i Apostlaspelet göra exakt samma sak. Alla potentiella lärjungar samlas först mitt i byn, i kortleken, där de en efter en släpps in i spelet. Via synagogan och stranden ska man sedan föra in sina lärjungar till sin egen båt. Eftersom alla kort i spelet har olika egenskaper är det inte så enkelt som att bara kalla till sig tolv personer, utan det gäller att med hjälp av taktik och tur hitta snabbaste vägen att få ihop sina lärjungar.

Efter att ha tagit fram en grov prototyp av detta spel lät Micael Grenholm tonåringarna som var målgruppen gå loss.

– De älskade det, säger han.

– Det var så kul att se att jag fick den reaktion som var min förhoppning, att de började ställa frågor om de olika korten och gestalterna från Bibeln.

Kyrkohistorikern och mångsysslaren Micael Grenholm har tagit fram ett eget spel, där syftet förutom att ha roligt även är att väcka nyfikenhet för Bibelns olika gestalter.

Utforska Bibeln

Förhoppningen från spelmakaren själv är att Apostlaspelet i framtiden ska börja användas av ungdoms- och konfirmationsgrupper.

– Jag hoppas att många församlingar är intresserade av att ta in ett sådant här spel, att ha det som ett kreativt sätt att hjälpa människor och utforska Bibelns värld.

Micael Grenholm hoppas också att det kan inspirera andra att ta fram spel med någon form av kristet tema. Han resonerar att det här är en underutvecklad arena för den kristna kyrkan och gör en jämförelse med musik, där kyrkorna är proffs.

– Men när det gäller spel kanske det hänger samman med att man i frikyrkligheten haft en negativ syn på spel. ”Kort och tärning är djävulens gärning”, det kanske inte är något som så många skriver under på i dag, men det kan ha bidragit till att så många inte djupdykt i det här.

Kyrkohistorikern och mångsysslaren Micael Grenholm har tagit fram ett eget spel, där syftet förutom att ha roligt även är att väcka nyfikenhet för Bibelns olika gestalter.

Hur ska du själv göra för att få ut spelet på marknaden?

– Jag har faktiskt fått ett avtal med Argument förlag, som är exalterade över detta och vill ge ut spelet, berättar Micael Grenholm.

Fortfarande återstår en del detaljer då ett bokförlag har flera saker på gång, men planen är att Apostlaspelet ska finnas tillgängligt att köpa i slutet av året eller i början av nästa år. Innan dess får Micael Grenholm slipa på de sista detaljerna, men han har också fått blodad tand och redan börjat skissa på fler spel, inte minst tycker han att det saknas ett bra strategispel som tar sig an det ämne han undervisar i till vardags, det vill säga kyrkohistoria.

---

Fakta: Andra bibelspel

  • Den som letar efter spel med kristet tema får oftast nöja sig med någon form av frågespel.
  • Men det finns undantag, som spelet Bibellinjen som kom ut för något år sedan, ett kortspel där man ska placera in Bibelns böcker i rätt ordning.
  • För den som gillar mer avancerade spel finns också Angel fury, ett spel där änglar och demoner släpps loss för att kämpa om en människas själ.

---

Fler artiklar för dig