Musik

Gospelbandet tackar för 50 år av musik med sista framträdande

Startade 1966 som ”The Polkapigs Brass Band” • ”Vi har varit väldigt noga med att presentera ett budskap”

På lördag gör Motalabandet Gospel Five sin sista spelning, efter att ha funnits som band sedan 1966.
– Många påminns om upplevelser de gjort i unga år när de hör våra sånger, säger huvudsångaren Conny Henricson.

Åtta unga killar poserar, iklädda rödvitrandiga tröjor bakom en lika rödvitrandig skylt. På skylten står: ”The Polkapigs Brass Band”. Bilden är från en studentfest 1966 och gruppen är föregångare till det som skulle bli ”Stompet”. Allt detta var ett skämtsamt, parallellt sidospår till “Sånggruppen Gospels” som var huvudspåret med i princip samma medlemmar.

58 år senare håller man fortfarande ihop, men nu under namnet “Gospel Five”.

– Vänskapen har kretsat rätt mycket kring sången och musiken. Vi är personligheter som fungerar bra tillsammans och har inte haft några konflikter, berättar Conny Henricson.

The Polkapigs Brass Band, från 1966. Föregångare till Gospel Five i Motala.

Noga med budskapet

Kompanjonen Magnus Nilsson fyller i:

– Det har alltid funnits en dimension som varit andlig i detta. Vi har varit väldigt noga med att presentera ett budskap, och det har inneburit att vi kunnat förmedla en förkunnelse genom våra sånger, säger han.

Syftet har hela tiden varit att förmedla det hopp som finns i Jesus Kristus och budskapet om Guds kärlek till oss människor.

Mellan 1972 och 2008, då flera av medlemmarna bodde på andra håll i landet gick sångargemenskapen på sparlåga, men de träffades ändå ibland. När medlemmarna kommit tillbaka till Motala tog gruppen ny fart, under namnet “Gospel Five”. Sedan 14 år tillbaka har de bokfört alla framträdanden, och det har blivit 275 uppträdanden i kyrkor och på dagledigträffar. Sången är fyrstämmig, med täta stämföringar.

– De äldre åldersgrupperna, känner igen sig i våra sånger. Vi sjunger en repertoar som inte hörs i kyrkorna längre, och många påminns om upplevelser från ungdomstiden, säger Conny Henricson.

Festlig tillbakablick

Men nu tycker gruppen, vars medelålder hunnit bli 79 år, att det får vara nog med framträdanden. På lördag sker avslutningskonserten i Pingstkyrkan i Motala.

– Våra personnummer är gamla, och man vill ju helst sluta när man själv väljer. Inte när andra säger att det är dags. Det blir en festlig tillbakablick och vi kommer sjunga en del sånger av det som vi sjunger i dag, säger Magnus Nilsson.

---

Fakta: Gospel Five

  • Består av medlemmarna Bengt-Åke Jorstig, Hans Alvarsson, Conny Henricson, Ragnar Egberth och Magnus Nilsson.

---

Fler artiklar för dig