Musik

Israels Eurovision-låt anses anspela på Hamas attack: Kan strykas

Bidragen får inte förmedla politiska budskap • Israel redo att dra sig ur tävlingen i Malmö om arrangörerna kräver ändringar i texten • Eurovisionexperten: Ett sätt att dra sig ur med hedern i behåll efter bojkottkraven.

Om Israels bidrag i Eurovision anses för politiskt kan det komma att stoppas. Om så sker, eller om Israel ombes att ändra i texten, kommer Israel välja att inte medverka. Det vore i så fall ett sätt att dra sig ur tävlingen med hedern i behåll, menar Aftonbladets Eurovision-expert Tobbe Ek.

Tidningen Israel Hayom avslöjade nyss texten till den låt som artisten Eden Golan enligt planen ska framföra i Malmö i mitten av maj. Den bär namnet October rain, vilket anses anspela på Hamas attack mot Israel den 7 oktober i höstas, då fler än 1 200 människor dödades och över 200 civila, inklusive barn och äldre, togs som gisslan.

Nu har även Kan, alltså Israels radio- och tv-bolag, publicerat hela texten. Den sjungs till större delen på engelska, och inleds: “Writers of the history / Stand with me / Look into my eyes and see / People go away but never say goodbye”, (ungefär: “Ni som skriver historien / Stå vid min sida / Se mig i ögonen och se / Människor försvinner men tar inte farväl”).

Refrängen lyder: “Hours and hours and flowers / Life is no game for the cowards / Why does time go wild / Every day I’m loosing my mind / Holding on in this mysterious ride”, (ungefär: “Timmar och timmar och blommor / Livet är ingen lek för de fega / Varför snurrar tiden / Varje dag blir jag galen / Håller i mig under denna märkliga resa”).

Dancing in the storm / We got nothing to hide / Take me home / And leave the world behind / And I promise you that never again / I’m still wet from this october rain / October Rain”, (ungefär: “Vi dansar i stormen / Vi har inget att dölja / Ta mig hem / Och lämna världen / Och jag lovar dig att aldrig mer / Jag är fortfarande våt efter detta oktoberregn / Oktoberregn”).

Ordet “flowers”, blommor, är ett välkänt uttryck för “fallna soldater” inom den israeliska militären, skriver Israel Hayom.

Väntar på godkännande

Israel väntar nu på godkännande för sången av EBU, European Broadcasting Union. Den 11 mars ska alla länder ha lämnat in sina bidrag. Och de som inte lever upp till EBU:s krav kan lämna in en ny låt eller ändra i texten.

Men det är inget som Kan är beredd att gå med på.

“Israel Broadcasting Corporation kommer inte att byta ut [sången], och om den inte godkänns innebär det att Israel inte kommer att delta i tävlingen”, meddelade Kan på torsdagen.

Även kultur- och sportminister Miki Zohar försvarar bidraget.

– Israels låt, som kommer att framföras av Eden Golan, är rörande och uttrycker folkets och landets känslor i dessa dagar, och är inte politisk. Jag uppmanar European Broadcasting Union att fortsätta att agera professionellt och neutralt och att inte låta politiken påverka konsten, säger han enligt bland annat Jerusalem Post.

Smart sätt att dra sig ur

Om frågan skulle ställas på sin spets, kan det också ses som ett ”smart sätt” för Israel att dra sig ur tävlingen. Det tror Aftonbladets Eurovision-expert Tobbe Ek.

– Att skicka en låt som kan tolkas som politisk gör att EBU får möjlighet att diskvalificera låten och därmed skulle det innebär att SVT och EBU blir av med en otroligt infekterad konflikt som just nu ser ut att överskugga hela tävlingen i Malmö i maj, säger Tobbe Ek till tidningen.

Både i Sverige och utomlands har krav framförts på att Israel borde portas från Eurovision Song Contest, med anledning av kriget i Gaza och de många civila dödsoffren. EBU har inte gått dem till mötes, utan tillåtit Israels medverkan i ”ett opolitiskt evenemang som förenar publik över hela världen genom musik”.


Fler artiklar för dig