Musik

Riksdagens talman delade ut läsarsångsstipendium

Andreas Norlén talade varmt om det kristna kulturarvet

Riksdagens talman Andreas Norlén delade ut läsarsångsstipendiet till Bengt Johansson. I ett tal lyfte Norlén fram det kristna kulturarvet som en del av det svenska kulturarvet.

Yvonne Andersson, ordförande i Lennart Magnussons stiftelse som ligger bakom stipendiet, är glad att det delades ut just under Linköpings stadsfest, som är ett evenemang för hela stadens invånare.

– Stiftelsen har anordnat konserter tidigare år under stadsfesten. Men detta är första gången som stipendiet delas ut på en stadsfest och det betyder mycket för att få genomslag, säger hon till Dagen.

Att allsångskonserter hålls mitt under den årliga stadsfesten ser hon som ett erkännande av den kristna sångskatten:

– Att vi får vara med i ett sammanhang som detta ser vi som ett uttryck för att den kristna sången och musiken, där läsarsångerna har en central roll, platsar vid ett stort folkligt evenemang.

I ett tal i samband med utdelningen framhöll Andreas Norlén den svenska demokratin och civilsamhällets betydelse i det sammanhanget.

– Han talade varmt om betydelsen av det civila samhället och det engagemang som finns där. Han sa att vi behöver lära känna vårt kulturarv och tog det kristna kulturarvet som ett exempel på detta.

– Det var väldigt fint sagt. Det känns stort att riksdagens talman tog sig tid komma, säger Yvonne Andersson, som tidigare satt sexton år i riksdagen för Kristdemokraterna.

Budskapet kom fram

Hon tycker att allsångskonserten med gospelkören By Grace, Per-Erik Hallin och årets stipendiat Bengt Johansson var väl värd att lyssna på:

– Jättemånga kom för att ta del av den härliga musiken. Och ingen av de som medverkade sparade på krutet utan det kristna budskapet kom fram på ett mycket fint sätt i både sång och tal.

Kommer stipendiet att delas ut vid stadsfesten nästa år?

– Absolut, det hoppas vi. Det vore väldigt trevligt om det kunde bli en återkommande händelse, säger Yvonne Andersson.

---

Fakta: Lennart Magnussons stiftelse

  • Delar årligen ut ett stipendium till artister och sångförfattare som verkar i samma anda som de gamla kristna läsarsångerna.
  • Tillkom år 2000 på initiativ av Lennart Magnusson, pingstpastor med ett stort hjärta för läsarsånger.
  • Tidigare har bland andra Carola Häggkvist, Samuel Ljungblahd och Per-Erik Hallin fått stipendiet.

---

Fler artiklar för dig