Musik

Bengt Johansson fick pris för läsarsånger

Tog emot Lennart Magnussons stipendium: Mina sånger föds med Bibeln som grundfundament

Sångaren och musikern Bengt Johansson tog emot Lennart Magnussons stipendium för läsarsångernas bevarande under Linköpings stadsfest i helgen.
– Att få den uppskattningen är väldigt uppmuntrande, säger Bengt Johansson.

Bengt Johansson medverkade vid den allsångskonsert som hölls under Linköpings stadsfest. Tillsammans med gospelkören By Grace och Per-Erik Hallin fick han åskådarna att sjunga med.

Repertoaren var en blandning av klassiska läsarsånger, moderna gospellåtar och Bengts Johanssons egna låtar.

Konserten arrangerades av Lennart Magnussons stiftelse, som årligen delar ut ett stipendium till en artist eller grupp som främjar sång och musik med betoning på läsarsånger.

Per-Erik Hallin, Bengt Johansson med band på scen.

Bengt Johansson är glad för stipendiet, och känner tacksamhet att hans sånger uppskattas.

I motiveringen heter det att han “har en egen ton med kraft och styrka som inspirerats från Bibeln” samt att han “varit en stor del av bevarandet och utvecklandet av den kristna sångskatten”.

Vad har du för inställning till läsarsånger?

– Redan som ung kom jag i kontakt med den sångskatten. Min mamma var sångledare i församlingen där jag växte upp och på gudstjänsterna sjöng vi läsarsånger. Jag uppskattar läsarsånger mycket, berättar Bengt Johansson för Dagen.

Hur definierar du en läsarsång?

– De väckelsekristna på 1800-talet kallades läsare eftersom de läste Bibeln. Det är nog därifrån namnet kommer. En läsare är en person som är grundad i Bibeln och dess berättelser.

Inspireras av Psaltaren

Och precis som läsarna har Bengt Johansson Bibeln som sin främsta källa, vilket märks i hans sånger.

– Mina sånger föds med Bibeln som grundfundament. Framför allt har Psaltaren alltid varit en stor inspirationskälla när jag skriver sånger.

Läsarsånger är inte enbart sånger som skrevs för länge sedan utan dessa sånger har skrivits i alla tider. Även i vår tid, resonerar han.

– Det som skiljer de gamla läsarsångerna från de som skrivs i nutid är nog främst språket. Det gäller att hitta ett språk så att människor förstår och kan ta till sig innehållet i texterna, säger Bengt Johansson.

Bengt Johansson på scen med gitarr, kör i bakgrunden.

Fokus på lovsånger

På frågan om han själv skriver läsarsånger lutar han åt ett ja:

– Min huvudfåra har framför allt varit lovsång. Men jag har även skrivit sånger som hör hemma i det som kan kallas läsarsånger.

– Vilken typ av musik det handlar om är en definitionsfråga. För mig är det viktiga att sångerna är förankrade i de bibliska berättelserna och alltså kommer till utifrån Bibelns texter, förtydligar han sitt resonemang.

För ett år sedan kom ditt senaste album, det 21:a i ordningen. Har du något nytt album på gång?

– Nej, inte just nu i alla fall. Men lite längre fram funderar jag på att göra en liveinspelning som kan bli ett album. Gjorde det 1997 och vill gärna göra igen, berättar Bengt Johansson som fyller 70 år i november.

Vad ska du använda stipendiets prissumma på 10 000 kronor till?

– Jag har köpt en biljett till Nashville. I början av november åker jag dit med ett gäng kristna artister från Sverige. Vi ska spela in ett antal tv-program som kommer att sändas i Sverige och Norge så småningom,.


Fler artiklar för dig