Musik

Efter 25 år i Knutbysekten är sången ”Förlåt” hennes uppgörelse

Efter 25 år i Knutbysekten är sången Förlåt en uppgörelse med det förflutna och en hjälp att gå vidare

För knappt ett år sedan kom Josefine Frankners bok där hon berättar om hur hon var “Kristi bruds slav”. Nu släpper hon för första gången musik i form av singeln “Förlåt”. Lördag den 29 januari framförde hon sången i TV4:s “Nyhetsmorgon”.

Josefine Frankner berättar att musiken alltid betytt mycket för henne. Redan som barn var hon ute och sjöng sånger om tro med sina föräldrar, på ålderdomshem och andra ställen. När familjen bodde i Falun var hon med i Stora Stöten, en jättestor ungdomskör, och när de senare flyttade till Uppsala kom hon med i Pingstkyrkans ungdomskör. Ett oförglömligt minne från den tiden är när kören sjöng i galleria och Josefine fick sjunga solo på Oslo Gospel Choirs sång Soon I will be home.

– Jag har alltid känt att musiken berör människor, säger Josefine Frankner.

När hon var 14 år mötte hon för första gången Åsa Waldau som då arbetade som barnpastor i Pingstkyrkan Uppsala. Nyss fyllda 18 flyttade Josefine ut till Knutby.

– Då hade jag redan blivit fast, konstaterar hon och syftar på den relation som fick henne att känna sig mer eller mindre kontrollerad av kvinnan som blev känd under namnet “Kristi brud”.

Ett sätt att ta kontrollen över Josefine, berättar hon, var genom musiken.

– När jag väl blev fast hos Åsa började hon mer och mer kontrollera hur jag sjöng och när jag sjöng. Andra fick framträdande musikroller, men hon satte mig i bakgrunden. “Ta bort micken från Jossan, hon skriker när hon sjunger”, kunde hon säga inför allihop. Jag tystnade mer och mer. Jag skulle bara finnas för Åsa, det var mitt liv. Hon sa det rent ut till mig, berättar Josefine Frankner.

Nu har livet vänt för Josefine och hennes familj. Knutby är ett avslutat kapitel, men skuggorna från den tiden har hon fortfarande att kämpa med. Boken Kristi bruds slav – mitt liv i sektens hjärta var en viktig del i hennes bearbetning. Och under den skrivprocessen började det också komma andra texter. Som dikter. Eller snarare sånger.

– Jag har åtta texter som jag skrev samtidigt under de tre år jag jobbade med boken. Jag tänkte inte i mitt huvud att jag skulle våga sjunga dem, säger hon.

Men så i oktober 2020 råkade hon se när Helen Sjöholm medverkade på Skavlan i SVT. Hon sjöng Jag är elden, en sång som Jonathan Järpehag och Paulina Palmgren skrivit.

– När jag hörde sången fick jag verkligen en stark upplevelse. Jag kände att jag måste göra något. Då tog jag kontakt med Jonathan Järpehag och han bemötte mig med en sådan fin respekt.

Det ena ledde till det andra och genom olika kontakter fick Josefine kontakt med sångaren och låtskrivaren Daniel Dahlkvist från numera nedlagda indiepopduon Floodgate. Han berördes djupt av Josefines texter och tonsatte några av dem. Hittills har det blivit tre, varav Förlåt är den första som släpps ut som digital singel.

Josefine Frankner säger att hon riktar texten främst till sina barn.

– De tvingades växa upp i en osund sektmiljö. När jag till slut vågade se min del och mitt ansvar i det, växte mitt förlåt från en svag viskning till ett högt rop. Sveket mot mina och mig själv och medvetenheten om att jag i min tur fått andra människor att må dåligt gick så djupt.

I en text som följer med sången skriver hon att Förlåt är både ett avslut och en början.

– När jag sjöng den för mina barn sa de: “Mamma, vi har förlåtit dig för länge sedan!” Men jag vill att de ska ha något med sig framåt och utan ett förlåt är det enligt mig svårare att gå framåt. Min terapeut sa att börjar du analysera, då har du att göra dagarna i ända. Jag får inte fastna där.

Att förlåta och blicka framåt har varit en nyckel för Josefine för att kunna komma vidare med sitt liv. Tacksamheten över att ha kommit ut på andra sidan med tron i behåll har trängt undan bitterheten. Jag frågar henne om musiken haft något roll i hennes helandeprocess. Hon förklarar att den kristna tron fortfarande är hennes murstock, en trygg förtröstan.

– Men så mycket är skadat av ord. Jag sjunger inte just nu orden “Gud” och “Jesus”, men jag vill sjunga om sanningen som vann.

Musik berör henne fortfarande djupt.

– Det är så mycket lättare att lyssna på musik än på predikningar. Musiken går över intellektet, förklarar hon.

– Tack vare min röstbyggare Sara Nordenberg har min röst fått vingar igen. Hon har betytt jättemycket för mig i den här processen.

Hon lovordar också Magnus Lindholm och Tomas Lindéh som står bakom produktionen av Förlåt.

Josefine Frankner, "Förlåt", skivomslag, singel release 220128.

En väldigt konkret händelse i Josefines resa mot att våga börja ta ton igen skedde i ett kyrkligt sammanhang där hon stod och försökte sjunga tillsammans med många andra.

– Det som hände när jag började våga öppna mig för musiken var att jag kände hur jag var kvävd. Min röst kunde inte. Lovsångsledaren Josefina Gniste stod bredvid mig och tog min hand: “Jag kan komma hem till dig och vi kan sjunga tillsammans i hemmamiljö”. Hon gjorde det. Hon kom hem till mig. På så sätt fick jag sakta våga börja öppna min mun. Jag fick luft. Då hade jag redan skrivit de här texterna, berättar Josefine Frankner.

Nu har hon spelat in sin första singel som släpptes på Spotify fredag 28 januari. Hon hoppas att samtliga åtta texter ska bli tonsatta och inspelade så småningom. Kanske kan det bli ett album framöver.

Hur kändes det inför din medverkan i TV4 där du sjöng din låt?

– Det kändes så klart jättenervöst, men jag hade ett så fantastiskt stöd. Jag är enorm tacksam att få den här chansen att sjunga och berätta i tv. Det är ett så viktigt budskap.

ITV4:s morgonsoffa intervjuades hon av programledaren Jenny Strömstedt om det som ligger bakom sången, om Josefines smärtsamma erfarenheter från de 25 åren i Knutby, men även framtidshoppet hon bär. Även lärdomen av hur läkande ett förlåt kan vara.

Sedan boken kom förra våren har massor med människor hört av sig

– Jag ska inte överdriva, men flera gånger i veckan hör folk av sig via mina sociala medier. Vi kan nog inte se vidden av detta.

---

Fakta: Josefine Frankner

  • Ålder: 45 år.
  • Familj: Gift med Samuel, tre barn.
  • Bor: Västerås.
  • Gör just nu: Studerar och föreläser, läser just nu beteendevetenskap.
  • Aktuell: Intervjuades i TV4:s “Nyhetsmorgon” lördag 29 januari och sjöng då även debutsingeln “Förlåt”. Inslaget kan ses i efterhand på TV4 Play.

---

Fler artiklar för dig