Musik

Premiär för melodikryss med läsarsånger

TBN Nordic hoppas att “På kryss med Jaktlund” ska bli en resurs för församlingarnas dagledigsamlingar

Nu lanserar TBN Nordic ett melodikryss som bygger tv-succén “Minns du sången”. Programmet leds av sångledarnestorn Anders Jaktlund och riktar sig främst till dagledigsamlingar i kyrkor.

Väl medveten om hur många kyrkor sliter för att kunna erbjuda ett attraktivt innehåll på sina samlingar för daglediga fick TBN Nordics ledare Anders Wisth en idé som han tyckte var för bra för att inte testa. Ett melodikryss som bygger på den kristna sångskatten där kluriga frågor kombineras med möjligheten att sjunga tillsammans. Sagt och gjort. Makarna Karin och Anders Jaktlund i Skövde kontaktades och de var, ursäkta ordvitsen, med på noterna direkt. Wisths tanke var att frågetävlingen skulle bygga på Minns du sången-programmen som TV-Inter spelade in och sände i SVT i tre omgångar åren 1998–2000.

Under hösten 2021 har två pilotprogram spelats in med Anders Jaktlund i programledarstolen. Eller rättare sagt på pianopallen vid flygeln varifrån han ställer frågor till tittarna och även intervjuar programmets gäst. För en musikgäst ingår i konceptet och de två första är Roland Lundgren från Curt & Roland och läsarsångsexperten och författaren Roberth Johansson. Kryssfrågorna är det Karin och Anders Jaktlund som har klurat ut och det var också Karin som kläckte namnet på programserien – På kryss med Jaktlund.

Så vad blir det för frågor?

– Varje program fokuserar på ett speciellt avsnitt av Minns du sången och frågorna bygger mycket på några av de personer som medverkar. Till exempel: Vem har skrivit sången vi sjunger? Och så blir det lite musikaliska termer och sådant, berättar Anders Jaktlund.

Programmen är inspelade i TBN:s studio i Stockaryd och tonerna lär klinga välbekant i väggarna för studion är inrymd i en gammal pingstkyrka som anpassats för tv-produktion.

Rent teoretiskt skulle det gå att göra 25 program för så många avsnitt av ‘Minns du sången’ finns inspelade.

—  Anders Jaktlund

Anders Jaktlund erkänner att han är lite ovan i rollen som programledare bakom tv-kameran, men tycker att han ändå kommer in i det ganska snabbt. Intressanta gäster gör också sitt till.

– Roberth Johansson till exempel kan väldigt mycket om gamla sånger. Jag blev förvånad över att han var så oerhört skärpt och tydlig, säger Anders Jaktlund som själv inte direkt är någon novis i ämnet läsarsånger.

Roberth Johansson (t.v.) medverkar i ett av pilotavsnitten av programmet "På kryss med Jaktlund" på TBN Nordic med Anders Jaktlund som programledare.

– Roberth Johansson har skrivit tretton böcker och har varit väldigt produktiv som sångförfattare, han har skrivit hela 600 sånger. Det jag inte visste om honom innan var att han kom från ett missbrukarhem från början och blev adopterad när han var två år till en familj i Aneby. Han berättar om det i programmet.

Målgruppen för På kryss med Jaktlund är alltså i första hand kristna dagledigträffar. På sikt ska programserien kunna laddas ner på kyrkans dator från TBN Nordic och sedan visas för en lokal publik. Det utgår ingen avgift, men Anders Wisth understryker att man hoppas att de kyrkor som nappar på erbjudandet ändå gör en gåvoinsamling för den kristna tv-föreningen eftersom programproduktionen kostar pengar.

– De två första programmen ska dock betraktas som just de pilotprogram de är. Fortsättningen beror förstås på vilken respons vi får från församlingarna, understryker Anders Wisth.

Hur många program kommer att produceras?

– Rent teoretiskt skulle det gå att göra 25 program för så många avsnitt av Minns du sången finns inspelade, säger Anders Jaktlund.

Han gillar idén skarpt. Dessutom är den både miljövänlig och praktisk för den spar honom en massa resande i Minns du sångens tjänst. Med det här programformatet slipper han fara land och rike kring på samma sätt som han gjort i många år. Dessutom kan han leda allsång på en massa olika ställen – samtidigt.

---

Fakta: På kryss med Jaktlund

  • En kristen variant på Melodikrysset som bygger på musiken från tv-succén Minns du sången.
  • Programmet produceras av TBN Nordic och riktar sig till dagledigträffar i olika kyrkor.
  • Programledare är Minns du sångennestorn Anders Jaktlund.

---

Fler artiklar för dig