Musik

Ingemar Olssons klassiker etta på “Dansktoppen”

Mitt i sommarhettan fick artisten och låtskrivaren Ingemar Olsson ett högst överraskande besked: Din låt ligger etta på “Dansktoppen”.
– Ingenting förvånar mig när det gäller den där sången, säger upphovsmannen till Dagen.

På danska heter sången “Du er værdifuld” och då listar de flesta ut att det handlar om “Du vet väl om att du är värdefull” som blivit Ingemar Olssons allra mest spridda sång. Den danska versionen framförs av Viveka och Henrik Nørrelykke, ett svensk-danskt sångarpar som också är gifta med varann. Viveka hörde av sig till Ingemar Olsson och frågade om hon fick översätta sången till danska. Hon gjorde så och efter att Ingemar förklarat sig nöjd med resultatet spelade paret Nørrelykke in sången.

Utan att Ingemar Olsson hade en aning om det fick Du er værdifuld chansen att prövas till Dansktoppen, en dansk motsvarighet till Svensktoppen. Häromdagen hörde Viveka av sig och meddelade att låten gått in på första plats.

– Det är väldigt kul, medger Ingemar Olsson även om han sedan länge fått uppleva att just den sången fått vingar.

– Det behöver ju inte ligga på några listor. Den lever ändå.

Ingemar Olsson, artist, musiker, låtskrivare, författare, pastor.

När låg du själv på en topplista senast?

– Jag har haft fyra eller fem låtar på Svensktoppen. Det är ju nästan 20 år sedan nu. Den första var Rock’n’roll är musiken. Sedan var det Som din mamma. Den som låg längst på listan låg väl i åtta veckor.

Hur många språk finns Du vet väl om att är värdefull översatt till?

– Fem som jag vet. Kanske sex. Nu även danska. Texten är ju väldigt lik den svenska även om de ändrat den lite.

Deras version låter ju lite annorlunda mot originalet för de kör lite pratsång i verserna?

– Exakt! När jag fick texten tänkte jag först att här stämmer ju orden inte med rytmen, men det han pratar eller rappar stämmer ju väldigt väl. Deras översättning följer ju verkligen originaltexten även om de ändrat lite på några ställen, konstaterar Ingemar Olsson.

Vad händer annars i sommar för dig?

– Just nu repar jag för att spela live för första gången sedan coronapandemin bröt ut. Senaste plattan kom ju precis då, så jag har aldrig fått spela de låtarna live. Nu är frågan hur ska jag kunna göra solospelningar av detta? Jag hade ju världens bästa musiker på plattan, men nu måste jag översätta sångerna så att jag kan framföra dem själv.

– På midsommarafton på Uskavigården utanför Nora och på midsommardagen på Hjälmargården i Läppe nära Vingåker. Det är samma tema för båda konserterna som namnet på mitt senaste album: Äntligen. Det är ju passande när man nu får möta publiken igen, säger Ingemar Olsson.

---

Fakta: “Du vet väl om att du är värdefull”

  • Skrevs 1978 och spelades in av Ingemar Olsson på hans sjätte lp “I full frihet” (1983). Senare även på albumet “Typiskt” (2006)
  • 2002 tog sången plats i Svenska psalmboken där den har nummer 791. Den lär vara den mest använda sången vid barndop och sjungs även ofta på högtidsdagar, vid bröllop och på begravningar.
  • Sången har blivit något av en inofficiell nationalsång för människovärde, mänskliga rättigheter och värdegrund.

---

Fler artiklar för dig