Kulturkrönika

Låt inte algoritmerna kidnappa ditt engagemang

Emmy Stiernblad: För att få folk att engagera sig i stället för att slappa, behöver det finnas en känsla av att man bidrar till något som är större än en själv

Vart försvinner alla lediga timmar? När jag var barn på 00-talet behövde man ta ledigt från jobbet för att göra ett bankärende. Allt var omständligt. Gå till apoteket, posten, mataffären. Samma bankärende i dag tar två minuter i appen. Veckohandlingen, de nya vinterskorna och svärmors födelsedagspresent beställs i mobilen och körs hem till dörren.

Att dammsuga och klippa gräs är ett minne blott, låt roboten ta rubbet!

Trots detta skylls det dalande intresset i föreningar, böcker och kultur på just tidsbrist.

Låt oss utnyttja den extra tid som digitaliseringen har gett oss.

Om jag går till mig själv så ser jag att det är samma skärm där jag kollar banksaldot som jag scrollar sociala medier, nyhetsflöden och ser dåliga serier.

Jag lyfte frågan under en fika med min vän Elin, som är vikarierande officer (frälsis-lingo för pastor) i Vasakåren. Elin menade att för att få folk att engagera sig i stället för att slappa, behöver det finnas en känsla av att man bidrar till något som är större än en själv. Annars är det i dag så lätt att kolla på Netflix i stället.

“Det är inte mina småbarn som gör att jag inte läser böcker, det är min mobil” säger matinfluencern Hanna Olvenmark (@portionenundertian) i sin story.

Tid är inte bara ett mått, numera betraktas det som medel för makt. I Guy Standings senaste bok The Politics of Time beskriver han tesen om att demokratin är beroende av att vi kan styra vår fritid. Har vi tid att vara medborgare?

Att lägga sin fritid på att läsa en bok eller vara aktiv i en båtklubb kan ses som en privat sak, men samhället växer underifrån. Om de allra flesta i samhället inte ens lägger en timme i veckan på att läsa bok, sjunga i kyrkokör eller engagera sig politiskt är det kanske inte så konstigt att demokratin vacklar, läsförståelsen hos barn sjunker, kyrkan tappar och kulturen förplattas. Som tidigare nämnt så sparar digitaliseringen oss tid, är det då tidsbrist som är problemet? Standing diskuterar i stället begreppet diskretionär tid, vilket är den tid då du har energi och sinnesro att förkovra dig. Exempelvis så har jag ett jobb med tid och möjlighet att ta pauser då och då. Därför har jag ork att skriva denna krönika en onsdag kväll.

Den diskretionära tiden skapas av att vi aktivt försöker få en meningsfull fritid, i stället för att nöja oss med Love is Blind och Tiktok. Låt oss utnyttja den extra tid som digitaliseringen har gett oss, i stället för att slösa den på algoritmen. Du behöver inte bli frälsningssoldat på direkten. Men varför inte börja med en god bok?


Fler artiklar för dig