Film och TV

Nu kommer ny film om prästen och motståndsmannen Bonhoeffer

“Hans budskap om mod och om fred är lika viktigt 2023 som det var 1945″ säger regissören Todd Komarnicki

Dietrich Bonhoeffer offrade sitt liv i kampen mot Hitler, och avrättades i koncentrationslägret Flossenbürg 1945. ”I dag, mer än under någon annan tid i historien, behöver vi påminnas om hans liv”, menar producenterna av den nya filmen ”Bonhoeffer”, som får premiär under 2024.

Dietrich Bonhoeffer föddes 1906 i Breslau, ett av åtta barn till en framstående psykiatriker i Berlin. Han började studera teologi och doktorerade redan före 25 års ålder. Han fortsatte studierna i New York och inspirerades då bland annat av mässor i en baptistkyrka i Harlem. Under 1930-talet författade han flera böcker i teologi, och när tyska staten tog över all prästutbildning startade han ett illegalt prästseminarium.

Dietrich Bonhoeffer.

Anklagades för högförräderi

Han var en aktiv motståndare till nazismen redan under 1930-talet. Han deltog i konspirationer som avsåg att störta Hitler, och greps 1943, anklagad för högförräderi. Han hängdes i koncentrationsläger 1945 tillsammans med Wilhelm Canaris och Hans Oster, och har sedan dess betraktats som en kristen martyr.

”Han deltog i konspirationer för att få stopp på nazistregimen, och han höjde sin röst och sa sanningen utan att frukta. Med orubbligt lugn mötte han förtryck och ondska, och genom sitt liv har han fortsatt påverka världen”, säger representanter för filmbolaget.

”Ett privilegium” att skriva manuset

”Bonhoeffer” har skrivits och regisserats av Todd Komarnicki, känd bland annat för filmen ”Sully” med Tom Hanks i huvudrollen, som han också skrivit manus till. Han säger till Evangelical Focus att det har varit ”ett privilegium” att få arbeta med manuset till filmen om Bonhoeffer.

Huvudrollen i filmen om prästens liv spelas av Jonas Dassler, som bland annat varit med i den romantiska filmen ”Never Look Away”. Dietrichs far spelas av den tyske skådespelaren Moritz Bleibtreu, en av huvudrollsinnehavarna i hyllade ”Spring Lola”. August Diehl medverkar som den protestantiske teologen Martin Niemöller. Diehl har haft roller i flera storfilmer, bland annat ”Inglourious Basterds” och ”The King’s man”.

Det har skrivits både en mängd artiklar och böcker om Dietrich Bonhoeffer. År 2009 kom Eric Metaxas uppmärksammade bok ”Bonhoeffer – präst, martyr, spion” på svenska.

Filmbolaget Angel studios som har köpt rättigheterna till ”Bonhoeffer” säger om den nya filmen och Bonhoeffers liv att vi i dag, ”mer än någon annan tid i historien, behöver påminnas om hans liv”. Preliminär release för filmen är november 2024. En trailer för filmen finns redan ute på nätet för den som önskar få en försmak av filmens innehåll.

Fler artiklar för dig