Film och TV

“Det finns stora likheter mellan en församling och en UFO-förening”

Olle Tholén från filmkollektivet Crazy Pictures om nya filmen som får biopremiär på juldagen

Årets stora juldagsfilm i Sverige heter “UFO Sweden” och är skapad av filmkollektivet Crazy Pictures i Norrköping. För Dagen berättar Olle Tholén om UFO-föreningen som inspirerat produktionen, och om varför filmskapande har med Gud att göra.

I en källarlokal i ett hyreshus i Norrköping ligger föreningen UFO Sveriges högkvarter. En gråmulen tisdag i november 2018 knackar de fem medlemmarna i filmkollektivet Crazy Pictures på. Tidigare samma år har deras film “Den blomstertid nu kommer” gått upp på bio, och dessutom sålts till över hundra länder. Några månader senare ska de få motta pris på Guldbaggegalan som “Årets nykomling”.

När de nu kliver in genom dörrarna hos UFO Sverige är de mitt uppe i idéarbetet inför nästa film. Eftersom “Den blomstertid nu kommer” var mörk och suggestiv, är de sugna på att återvända till det som inledde deras karriär: humor, äventyr och spänning.

– Vi ville göra en film som var spännande och storslagen, men som också kunde ge något sorts hopp, säger Olle Tholén, som är en del av Crazy Pictures.

Genom en SVT-dokumentär får de nys om UFO Sverige, och när de inser att föreningens lokal ligger hundra meter från en av Crazy Pictures-medlemmarnas bostad, är de snabba att boka in ett studiebesök.

– Vår fördom var att vi skulle möta ett gäng foliehattar, men så var det verkligen inte. Vi blev helt golvade av det här gänget!

Runt konferensbordet i UFO Sveriges lokal träffar de både den välrenommerade DN-journalisten Claes Svahn och en kille som aldrig kommit in i arbetslivet. En tjej i 25-årsåldern är ny, nyfiken medlem, medan någon annan har varit med sedan start och nu ansvarar för föreningens arkiv; Europas största samling av rapporter om övernaturliga fenomen.

Medlemmarna förklarar att de, i motsats till vad många förutsätter, inte tror på UFO:n i betydelsen utomjordingar. UFO står för “unidentified flying objects” och föreningens uppgift är att kartlägga och ta reda på fakta: Vilka naturliga förklaringar kan det finnas det till ett okänt himlafenomen? Via en jourtelefon får de in tips från allmänheten och vissa av tipsen leder till rigorösa fältundersökningar.

– Det var en omaka grupp av vetgiriga människor som förenades kring ett gemensamt mål och högre syfte. Jag kunde se direkta paralleller till frikyrkan där jag växte upp. Det finns stora likheter mellan en församling och en UFO-förening, konstaterar Olle Tholén.

Han kommer från det lilla östgötska samhället Vånga och hela hans familj var aktiva i Missionskyrkan där. I dag är Olle Tholén en del av Juniakyrkan i Norrköping.

Såväl församlingen som UFO Sverige är gemenskaper där det inte handlar om att prestera, dessutom finns en dragning till mysteriet.

—  Olle Tholén

– Såväl församlingen som UFO Sverige är gemenskaper där det inte handlar om att prestera, och där alla får vara med. Dessutom finns en dragning till mysteriet – till det som vi inte helt kan greppa, säger han.

– Vi kände direkt att vi ville göra en film om den här gruppen, och gestalta vad som skulle kunna hända om de under en fältundersökning faktiskt hittade något.

Resultatet är äventyrsfilmen “UFO Sweden” där en tonårstjej, i jakten efter sin försvunna pappa, ber en UFO-förening i Norrköping om hjälp för att ta reda på sanningen.

Crazy Pictures är aktuella med filmen "UFO Sweden".

Efter fyra års arbete är Crazy Pictures inne i den absoluta slutfasen av filmen. De senaste veckorna har Olle Tholén och hans kolleger jobbat med de sista detaljerna från en biograf i Göteborg. De vill optimera filmen för bioformatet, vilket inte är så konstigt. Filmen går nämligen upp som årets juldagsfilm – det bästa premiärdatumet en svensk film kan få.

– Det var vår dröm att det skulle bli så, och en bit in i processen kände vi att det nog skulle fungera. Filmen har ett brett tilltal och kan ses såväl av mormor och morfar tillsammans med sina äldre barnbarn, som av ett par i 30-årsåldern. Det är en ljus historia som hyllar den vanliga människan.

Genom filmen kommer jag ofta närmare både mina känslor, min existens och Gud.

—  Olle Tholén

Olle Tholén hoppas att filmen ska bjuda på ett äventyr som om vartannat får tittaren att “dra på smilbanden och nagla fingrarna i biofåtöljen”. Som kristen är det självklart för honom att filmskapandet också har med Gud att göra.

– Vad har inte med Gud att göra? Att skapa film är besläktat med den stora berättelsen, och genom filmen kommer jag ofta närmare både mina känslor, min existens och Gud. Jag minns när jag såg “Interstellar” och kände: Jag kommer inte bli mig själv igen efter det här. Film kan beröra på ett djupt existentiellt plan. Man behöver inte nämna Gud för att något ska vara gudomligt.

---

Fakta: Crazy Pictures

  • Filmkollektiv från Norrköping som startade 2008 och består av fem killar som lärde känna varandra på gymnasiet. De fick sitt genombrott med Youtube-kortfilmsserien “Poesi för fiskar”.
  • År 2018 gjorde de långfilmsdebut med “Den blomstertid nu kommer” och belönades året därpå med utmärkelsen “Årets nykomling” på Guldbaggegalan. Filmen hade 110 000 biobesök och såldes till över 100 länder.
  • På juldagen 2022 har deras långfilm “UFO Sweden” premiär.

---

Fler artiklar för dig