Film och TV

När Alf Svenssons fru väntade barn ändrade han sig om abort

KD-legendaren är självkritisk i dokumentären “Partiledaren av Guds nåde” som nyligen hade premiär på SVT

Dokumentärserien “Partiledaren av Guds nåde” är berättelsen om Alf Svensson – en idealist som fått kämpa i motvind, en pingstvän som värnade familjen, men som försakade sin egen. Det är också berättelsen om en politisk veteran som i dag inte känner sig riktigt hemma i sitt eget parti.

Alf Svensson ville egentligen inte bli politiker. Han trivdes utmärkt som lärare – älskade eleverna och eleverna älskade honom. Men ett offentligt möte med Lewi Pethrus skulle förändra hans liv.

I dokumentären “Partiledaren av Guds nåde”, gjord av Jesper Henke för SVT, får tittaren följa Alf Svensson från barndomen i pingstkapellen i Västergötland och Småland där han inspirerades av predikanternas slagkraftiga retorik, till de politiska striderna som partiledare för KDS.

Fram träder bilden av en hårt arbetande politiker, som hånas och attackeras och är nära utmattningens gräns, men som ändå inte ger upp.

Alf Svensson berättar att lojaliteten till Gud och till föräldrarna var det som drev honom, så även under studentåren i Lund när religionskritiska vindar blåste och Alf stundtals kände sig ensam i sin kristna övertygelse.

– Jag var väldigt lierad till mina föräldrar och vad jag visste de tyckte var rätt och fel. Jag ville inte såra dem, och det som skulle ha sårat dem är om jag hade lämnat min tro. Men det var heller ingen frestelse för mig.

Alf Svenssons pappa var pastor och “sann pethrian”.

– På sitt rum hade han en bild på Lewi Pethrus och en på mamma, berättar Alf med ett leende.

"Partiledare av Guds nåde" - dokumentär om Alf Svensson.

Själv påverkades han också av Pethrus iver och gick så småningom med i partiet. Den debattglade Alf Svensson fick snabbt stora förtroenden och blev partiordförande som 34-åring – den dittills yngsta i svensk historia. Dessutom hade han posten i 31 år, vilket också är rekord. Under samma tid gick partiet från att anses vara “en sekt som försökte pådyvla kristna värderingar” till att få tolvprocentigt väljarstöd. För Alf Svensson var den kristna etiken hela tiden ledstjärnan.

– Om vi tar bort den kristna etiken, vad sätter vi där i stället? Någon grund måste ett hus ha.

I dokumentären finns ett klipp med socialdemokraten Kjell-Olof Feldt som uttrycker sin frustration över att Alf Svensson framstår som fullkomlig, helt utan skavank och lik i garderoben. “Är han ens mänsklig”, frågar sig Feldt.

Och den som väntar sig snaskigheter om Alf Svensson från dokumentären, går bet. Däremot blottlägger den de strider som Alf Svensson gått in i genom åren. Det har handlat om abort, om partnerskapslagen och om vårdnadsbidraget. I abortfrågan var det en personlig händelse som föranledde en ändring av partiprogrammet.

När Alf Svenssons fru Sonja väntade barn, fick hon konstiga utslag på kroppen som man befarade var röda hund – en sjukdom som kunde ge allvarliga fosterskador. Paret Svensson stod inför ett val.

– Verkligheten kom ifatt mig, jag hade talat om detta med så yviga gester, men nu var det inte så mycket med den strongheten. Jag kände min litenhet, jag blev som förstelnad, berättar Alf Svensson i dokumentären.

Många politiker har genom åren besökt Dagen-huset, då Dagen belyst viktiga politiska frågor. Här samtalar från vänster Arne Winerdal, Sören Sehlberg och Olof Djurfeldt med kristdemokraternas ordförande Alf Svensson.

Sonja var dock övertygad om att inte göra abort. Alf Svensson säger att han var “imponerad av Sonja som så resolut ville behålla barnet”. Däremot gjorde händelsen att Alf Svensson fick större förståelse för frågans komplexitet.

Familjen har varit central för Alf Svensson hela livet och han blir rörd när han talar om de egna föräldrarnas betydelse. I offentligheten har han förfäktat politiska idéer om familjens egenbestämmande och rätt att vara hemma med sina barn, och i hans egen familj var det hustrun som tog ansvar för barnen. I dokumentären berättar hon att det var en stor förmån, men Alf Svensson grämer sig över att han satsade på politiken i stället för på barnen.

– Jag sover inte gott om nätterna, men jag försöker släppa det nu, det går inte att göra om, säger han.

Under sina år som partiordförande fick Alf Svensson inte se några egentliga resultat förrän vid valet 1991 då partiet på egen hand kom in i riksdagen och direkt in i regeringsställning. Alf Svensson säger att framgången blev ett antiklimax:

– Jag fick nästan lite ångest på valnatten. Kampen blev mitt liv. Helt plötsligt stod vi där. Vad händer, vad kommer det här att bli?

I dokumentärens slutscen är Alf Svensson på promenad i Gränna och en kvinna kommer fram till honom och säger att hon hört att Alf Svensson grät när Ebba Busch blev vald till partiledare. Är det sant? frågar hon.

Alf Svensson, som tidigare gjort det tydligt att han inte delar Kristdemokraternas omsvängning i migrationspolitiken, svarar svävande och säger sedan: “Jag vill helst inte prata om det”.

---

Fakta: En partiledare av Guds nåde

Dokumentärserie i två delar, gjord av Jesper Henke för SVT, om Alf Svenssons liv och politiska karriär. Hade premiär den 7 december 2021.

---

Fler artiklar för dig