Böcker

Brutal ärlighet när Linda berättar om att vara bipolär

Nellimei Gunnardo har läst Linda Järlestrands Rosa moln & svarta skuggor

Att tala om sin fysiska sjukdom är oftast inget problem, men är sjukdomen däremot psykisk kan det uppstå en stel stämning i rummet. Linda Järlestrand, leg fysioterapeut som numera arbetar i sin mans produktionsbolag, vill normalisera dessa samtal genom att vara öppen kring sin kamp med psykisk ohälsa. År 2007 hamnade hon på psykakuten och i boken Rosa moln & svara skuggor får vi veta vad som ledde fram till det. Vi möter Linda som barn och medberoende till sin pappas alkoholism, tonårs-Linda som blir kristen och vuxna Linda som lider av bipolär sjukdom.

Under läsningen känns det som om jag sitter bredvid Linda Järlestrand i soffan medan hon berättar. Språkligt sett är boken lite rörig, men den brutala ärligheten som förmedlas väger upp bristerna i språket. Linda Järlestrand berättar om de värsta dagarna i sitt liv, sina största misstag och åren som gick utan att hon fick rätt hjälp och diagnos. Men hon berättar också om det som har varit bra: kärleken till sin man Mikael, till familjen och till Gud. För min inre bild ser jag hur hon hoppar upp från soffan och hämtar familjealbumet för att visa viktiga personer och platser. Dessa bilder finner man som läsare i mitten av boken. När boken är slut upplever jag att jag känner Linda.

Hon visar att man kan följa Jesus och älska honom samtidigt som man brottas med diagnoser och psykisk ohälsa.

Jag är däremot tudelad till att hennes familjemedlemmar, man och barn, skrivit förordet och ett brev i boken. Å ena sidan behövs inte deras hyllningar för att man som läsare ska imponeras av Linda, det gör man redan. Å andra sidan är berättelsen som berättas också deras. Det är tryggt att veta att de godkänner att den delas.

Jag kommer att bära med mig Linda Järlestrands berättelse. Vittnesbördet om hur Gud använde henne när hon låg inne på psykakuten har fastnat i mig. Hon visar att man kan följa Jesus och älska honom samtidigt som man brottas med diagnoser och psykisk ohälsa.

Titel: Rosa moln & svarta skuggor.

Författare: Linda Järlestrand med Birger Thureson.

Förlag: Sjöbergs förlag (218 sidor).

Genre: Livsberättelse.

Fler artiklar för dig