Böcker

Spretigt berättat om Ruth Nordströms stora hjälte Elise

Maria Ringdahl har läst “Mod att resa sig” av Ruth Nordström och Elise Lindqvist

Titel: Mod att resa sig

Författare: Ruth Nordström och Elise Lindqvist

Förlag: Libris

Genre: Biografi / Samhälle

I boken Mod att resa sig möter vi de kvinnor som advokaten Ruth Nordström och Elise Lindqvist, mångårig volontär i S:t Clara kyrka i Stockholm, hjälper genom sina olika arbeten. Många viktiga ämnen tas upp: sexköpslagens juridiska bakgrund, hur svårt det kan vara att lämna en destruktiv relation, samt hur utsatta de kvinnor som har kommit till Sverige som sexslavar är. Men framförallt är det en bok om Elise Lindqvist och Ruth Nordström, om deras samtal om livet och tron, deras gemensamma upplevelser och vänskap. Ruth är berättare, men Elise står i centrum.

Berättartekniskt är boken spretig. Den utger sig för att vara dokumentär men känns bitvis mer som en roman, med dialoger och målande beskrivningar. Jag blir tveksam till om samtalen verkligen har ägt rum eller är konstruerade för att lyfta fram vissa poänger. Hur kan till exempel detaljer om Lindqvists historia vara nyheter för Nordström? För mig döljs bokens riktigt brännande delar av detaljer om restaurangbesök, tågresor och spa-vistelser.

"Mod att resa sig" av Ruth Nordström och Elise Lindqvist.

Mycket av bokens innehåll återfinns redan, i bättre form, i författarnas tidigare böcker. Ängeln på Malmskillnadsgatan (Libris 2013) berättar Lindqvists livshistoria på ett fängslande sätt. Händelser i Lindqvists liv som inträffat efter den bokens utgivning återfinns i Nordströms bok Till de utsattas försvar (Libris 2021), där även flera av den här bokens teman tas upp.

Nordström har skrivit en hyllningsbok till sin stora hjälte Elise, men jag saknar djup i hur deras personer och vänskap beskrivs. Det starkaste i boken är synliggörandet av de utsatta kvinnor som lever geografiskt nära oss men som samtidigt lever i en helt annan värld.

Fler artiklar för dig