En av de bibeltolkningar som brukar skava hos mig gäller 2 Krön 7:14 med löftet att om Guds folk ödmjukar sig och söker Honom kommer deras land att läkas.
Ordet “land” brukar tolkas som USA, Sverige, eller annan valfri nation, och att om kristna omvänder sig å sitt lands vägnar leder det till Guds välsignelse. Nu är det inget fel att be för sitt lands välgång. Tvärtom. Däremot bör denna och andra texter i Gamla testamentet inte ses som generella löften till moderna nationalstater utan gäller Israels förbund med Gud i Gamla testamentet. Och versen har sin fullbordan i Jesus. Samtidigt spelar den i dag en viss roll i amerikansk civilreligion – den skapar en föreställning om att USA står i förbund med Gud och har en unik uppgift i världen.
I statsvetaren Magnus Hagevis läsvärda essä Guds folk – om kristen nationalism i Sverige och USA resonerar han kring amerikansk civilreligion som en grogrund och förutsättning för kristen nationalism. Bakgrunden är attacken på Kapitolium 6 januari 2021 där Trumpplakat samsades med bibelord. På flera håll i USA diskuteras nu kristen nationalism, där vissa grupper definierar nationen utifrån en bekännande kristen identitet och bör bevaras så. Och frågan som ställs i Sverige är om det finns motsvarande tendenser här?
Hagevi ger en pedagogisk översikt över USA:s väckelsearv och dess betydelse för självständighetsförklaringen och konstitutionens tal om maktbalans, något som ofta varit förbisett. Samtidigt spreds idéer om ett gudsförbund; puritanerna jämförde sin flykt från Europa med uttåget ur Egypten. Den kristna högerns organisering avhandlas och som Hagevi skriver finns det fog för att man inom rörelsen ofta såg USA som Guds utvalda land. I dag ser många amerikaner tron på Jesus och USA som sammanflätade. Ska man då beskriva en hel väljargrupp som nationalistisk? Nu gör Hagevi inte det och ämnet är mångfacetterat. Allt får inte plats i en kort essä. Vad skiljer till exempel vissa kristnas nationalism från andras normala patriotism? Jag hade önskat tydligare distinktioner kring detta, men det är ändå i det stora hela en randanmärkning.
Hur står det då till med den kristna nationalismen i Sverige? Enligt Hagevi är ryktet om dess förestående anstormning kraftigt överdrivet. Samtidigt kan jag inte låta bli att jämföra föreställningen om USA:s gudasända uppdrag med motsvarigheten i den svenska sekulära exceptionalismen. Varifrån kommer idén om Sverige som moralisk stormakt?
---
Fakta: Guds folk – om kristen nationalism i Sverige och USA
- Författare: Magnus Hagevi
- Förlag: Timbro (77 sidor)
- Genre: Essä
---