Böcker

Företrädare från olika religioner skriver i ärkebiskopens fastebok

Samlas kring temat om att bevara medmänsklighet och värdighet

Sedan tio år tillbaka väljer ärkebiskopen ut en författare som får skriva “Ärkebiskopens fastebok” och därmed bli en följeslagare för kristna som under fastan vill fördjupa sin tro. I år medverkar hela sexton skribenter från olika religiösa samfund och berör teman som gästfrihet, motstånd och nåd.

Antje Jackelén meddelade under förra året att 2022 blir året då hon går i pension. Årets fastebok är därmed hennes sista. Kanske vill hon därför ta tillfället i akt att skicka med ett slags andligt testamente.

"Ärkebiskopens fastebok" 2022

Under sina år som ärkebiskop har Antje Jackelén gjort sig känd för sitt engagemang såväl för migration som för religionsdialog.

I årets fastebok sammanförs dessa två när sexton skribenter skriver om teman som berör migration och flykt. Frågorna som väglett arbetet är: Hur kan vi bevara vår medmänsklighet och skydda varje människas värdighet?

Huvudtexterna i boken, som fått namnet Att bevara vår mänsklighet, är skrivna av personer från Svenska kyrkans tradition, men här finns också judar, muslimer och kristna från andra traditioner.

– Årets fastebok har åtta författare från evangelisk-luthersk tradition och åtta från en annan trostradition. Det påminner oss om att fastan har en allmänmänsklig sida, den förekommer i många trostraditioner och visar på vårt ständiga och ofrånkomliga beroende av Gud, skapelsen och våra medmänniskor.

Årets mångfald av författare är ett uttryck för vad vår kyrkoordning kallar “den vidare ekumeniska kallelsen att verka för kyrkans enhet, mänsklighetens gemenskap och världens helande, samt att söka Guds tilltal i mötet med varje människa oavsett religiös tradition”, säger Antje Jackelén.

Vad var det som fick dig att välja temat?

– Boken är skriven i solidaritet med människor på flykt och i nystart, i vårt land och i Europa. I enlighet med Jesaja 58:6-8 är fastan vägen som för oss närmare Gud samtidigt som den för oss närmare våra medmänniskor. Gud som blev människa i Jesus Kristus öppnar våra ögon för medmänniskors nöd.

---

Fakta: Ärkebiskopens fastebok

  • Ges 2022 ut för tionde gången.
  • Årets upplaga heter Att bevara vår mänsklighet.
  • Medverkande författare är Augustin Erba, Berth Löndahl, Cecilia Hjorth Attefall, Fazeela Selberg Zaib, Fr Misha Jaksic, Imam Senaid Kobilica, Karin Brygger, Karin Tillberg, Márta Bolba, Maya Skagegård, Per Kristiansson, Rabbi Ute Steyer, Sivin Kit, Syster Karin, Teresa Callewaert och Wera von Essen.

---

Tidigare böcker i serien Ärkebiskopens fastebok

2021: “På nötta och nyröjda stigar i Sápmi” av Bo Lundmark

2020: “Rötter och krona - en fastevandring under träden” av Ylva Eggehorn

2019: “Pärlälven - andligt pärlfiske” av Martin Lönnebo

2018: “Nyckelhålet” av Caroline Krook

2017: “På tal om livet” av Esbjörn Hagberg

2016: “En Gud på knä” av Anna Alebo

2015: “Vardagsikoner” av J. Peter Södergård

2014: “Seendets Gud” av Gunilla Renöfält Henningsson

2013: “Gränslandet” av Hans Stiglund

---


Fler artiklar för dig