Pastorn och författaren Vibeke Olsson har skrivit drygt trettio romaner och gjort sig känd för att sätta människovärdet i främsta rummet. Nu tilldelas hon Moa-priset 2021 för sitt folkhistoriska författarskap.
Vibeke Olsson debuterade redan som 17-åring med “Ulrike och kriget”. Därefter följde hennes romaner om Romarrikets förföljelse av de första kristna, med slavinnan Sabina i fokus. Mest känd är hon emellertid för romansviten om Bricken på sågverket Svartvik utanför Sundsvall. Ett bärande tema där är hur det kristna gemenskapsidealet fick betydelse för arbetarrörelsens framväxt och Folkhemmets födelse.
Moa-priset är instiftat till Moa Martinsons minne och prisar en författare som verkar i hennes anda. Det är sällskapet Moas vänner som tillsammans med ABF årligen sedan 1988 delar ut priset. I motiveringen till valet av Vibeke Olsson skriver de att hon, precis som Moa Martinson “aldrig släpper solidariteten med sina romanfigurers verklighet, vare sig det är 100-talets romerska imperium, Tredje riket i Tyskland eller den svenska samtiden”.
Litteraturvetaren Ebba Witt-Brattström är sällskapets ordförande och ABF:s förbundssekreterare heter Annica Dahl. Båda medverkar tillsammans med Vibeke Olsson på prisutdelningen som sker digitalt den 29 januari.